Cum să eviți balonarea

Sursa
Sănătatea de azi
Foto
shutterstock
Deşi sunt procese naturale, nu-i nimic mai stânjenitor decât să te confrunţi cu problema abdomenului umflat şi-a eliminării de gaze. Să vedem de unde ni se trag aceste neplăceri şi cum le putem diminua.
balonare.jpg

În timpul digestiei, lucrurile nu merg întotdeauna lin (și fără zgomot) cum ar trebui, și asta pentru că, odată cu alimentele, înghițim și aer. Unele mâncăruri cad mai greu la stomac decât altele și atunci disconfortul e sporit, unde mai pui că intervine un cerc vicios: dacă, prin procedee firești, dar care nu ne fac cinste, precum flatulația și eructația, nu eliminăm aerul ingerat, acesta se adună în abdomen și ne umflăm ca un balon. Ce-i de făcut atunci ca să fim și cu digestia stimulată și cu „onoarea” nepătată?

 

De ce ne umflăm

Pentru că mâncăm gras şi cu mulţi carbohidraţi (de exemplu, şniţel cu cartofi prăjiţi). Grăsimile încetinesc viteza cu care stomacul descompune carbohidraţii şi sporesc senzaţia de balonare. Pentru că ne stresam, iar stresul agravează toate bolile lumii, d-apai balonarea. Pentru că fumăm, iar prin fumat băgăm gaze, majoritatea otrăvitoare, în corp. Pentru că unul dintre organele de pe traseul digestiv e bolnav şi atunci, dacă-l vindecam pe el, scăpăm sau măcar mai atenuam şi problema balonariii. Pentru a evita disconfortul gastric ar trebui să mestecăm pe îndelete, cu gura închisă şi să renunţăm şi la obiceiul de a conversa în timpul mesei.

 

Combinații inteligente

 

Alimente de evitat

Cei mai mari duşmani ai digestiei anevoioase şi zgomotoase sunt:

– bauturile acidulate şi apa minerală carbogazoasă;

– alimentele greu digerabile precum varza, fasolea, mazărea, soia, ridichile, castraveţii, laptele, ceapa, grăsimile şi prăjelile. Merele, piersicile şi perele dau gaze, deci nu mânca multe deodată. Fructele se cer consumate între mese, ca gustare, pentru că altfel se digeră greu. 

– dulciurile provoacă şi ele senzaţie de balonare, întrucât bacteriile intestinale produc gaze în exces în timpul procesului de fermentaţie. 

 

Atenție! Guma de mestecat poate produce flatulenţă şi balonări.

 

Dieta de bebeluş

Facebook Comments

Mariana.F

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

PUBLICITATE

PUBLICITATE

PUBLICITATE