Uncategorized

Cum se prepara alimentele afumate si cat de sanatoase sunt

Sursa
RTV.NET
Foto
Shutterstock
Sarbatorile de iarna se apropie cu pasi repezi, iar gospodinele intra in febra cumparaturilor si pregatirilor. Unele dintre cele mai cautate produse sunt alimentele afumate. Pentru a alege cele mai sanatoase bucate afumate este bine sa stiti cate ceva despre acest proces de producere.
shutterstock_118008067.jpg

In cartea sa „Si noi ce mai mancam?”, prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi precizeaza ca afumarea este o modalitate de pastrare a alimentelor utilizata pentru a spori conservabilitatea acestora si pentru a imbunatati mirosul, gustul, culoarea si aroma produselor. Din punct de vedere fizico-chimic, fumul este un aerosol care rezulta in urma arderii incomplete a lemnului. Fumul este alcatuit din compusi organici sub forma de microparticule condensate lichide si microparticule solide, cum ar fi funingine sau cenusa.

Procesul de afumare aduce o serie de efecte asupra carnii si a preparatelor din carne .  Printre acestea se numara actiunea antioxidanta, actiunea de imbogatire a aromei produsului, cea de colorare a produsului sau actiunea bactericida indusa de fenolii si acizii fumului, in special asupra tulpinilor de Escherichia coli si Bacillus sp.

In acelasi timp, prin afumare scade PH-ul alimentului si cantitatea de nitrati cu aproximativ 25% fata de stadiu initial. In plus, produsul capata o culoare rosu-caramizie, iar suculenta si fragezimea acestuia creste.

Afla pe RTV.NET cum trebuie afumate carnurile pentru a fi sanatoase.

Facebook Comments


Taguri

iulian.cazacu

Adauga comentariu

Click aici pentru a comenta

PUBLICITATE

EVENIMENTE

PUBLICITATE