Cum sterilizezi borcanele si sticlele pentru conserve

Text
Alexandra Badita
Foto
Rex Features
Cand vine vorba de conserve, dulceturi si compot, dincolo de preparare, trebuie sa ne gandim si la modalitatea de pastrare. Insa, inainte de toate, recipientele trebuie sterilizate.
sterilizare2.jpg

Preparatele care necesita conservare se pastreaza cel mai bine in recipiente de sticla, asa ca poti sa alegi borcane sau sticle, cu capace care se inchid etans. Inainte de a fi folosite, acestea trebuie insa sterilizate. Procesul de sterilizare presupune distrugerea germenilor care pericliteaza conservarea de lunga durata a alimentelor. Acesti germeni pot fi eliminati prin doua metode de sterilizare: prin fierbere sau la cuptor.

Sterilizarea la cuptor

Dupa ce au fost spalate cu apa calda in prealabil, borcanele trebuie sa fie sterilizate inainte de a fi umplute.  Mai intai, ele trebuie lasate sa se scurga bine. Apoi, pune-le pe tava de la cuptor in pozitia orizontala si lasa-le timp de aproximativ 10 minute la 150 de grade. Verifica apoi daca s-au uscat bine, dar ai grija sa folosesti manusile speciale pentru cuptor ca sa nu te arzi. Lasa-le sa se raceasca putin si apoi pune compozitia inauntru. Daca nu vrei sa le folosesti imediat, poti sa introduci in cuptor, sub borcane, un prosop de bucatarie, care se va incalzi si cu care vei putea inveli borcanele pentru a le pastra calde.

Sterilizarea prin fierbere

O alta metoda este sterilizarea prin fierbere, care presupune asezarea borcanelor de sticla intr-un vas incapator, plin cu apa. Acesta se pune pe foc pana cand apa incepe sa clocoteasca. Este recomandat ca vasul in care se afla borcanele sa nu fie pus direct pe ochiul de la aragaz, iar focul sa nu fie prea tare. Daca lasi apa sa scada, poti sa reumpli recipientul cu apa cat sa acopere borcanele si sa lasi sa fiarba din nou. Se lasa apoi la racit pentru a se putea turna compozitia.

Pastrarea

Borcanele cu gem sau alte compozitii pot fi conservate cel putin 6 luni daca sunt pastrate intr-un loc intunecat si racoros (camara, pivnita), iar cele cu bulion pentru cel putin 2 luni. Dupa ce sunt desfacute, borcanele trebuie tinute in frigider, pana cand sunt consumate.

Facebook Comments

PUBLICITATE

PUBLICITATE

EVENIMENTE



PUBLICITATE