Uncategorized

Danemarca a introdus taxa pe grasimi

Sursa
Agerpress
Foto
Shutterstock
Danemarca a devenit pe 1 octombrie prima tara din lume care introduce o taxa pe grasimi, la capatul unei saptamani in care consumatorii, pentru a face economii, au facut provizii de unt, pizza, carne si lapte.
unt.jpg

Noua taxa, dorita ca o masura impotriva consumului de grasimi, prevede 16 coroane/2,15 euro/ la un kilogram de grasimisaturate. Ea se va aplica la toate produsele ce contin grasimi saturate, inclusiv la semipreparate, informeaza Agerpress.

“Ma indoiesc ca aceasta masura va avea un impact pozitiv asupra sanatatii, este pur si simplu o taxa suplimentara”, a declarat pentru AFP Gitte Hestehave, purtatorul de cuvant al Confederatiei daneze a industriasilor (D.I.). “Din cate stim, Danemarca este prima tara din lume care introduce o taxa pe grasimi”, a adaugat reprezentanta D.I.

In saptamana care a precedat intrarea in vigoare a acestei taxe, danezii au devalizat magazinele. “Am fost nevoiti sa ne facem stocuri de tone de unt si margarina pentru a fi in masura sa ne servim clientii”, a declarat pentru AFP un responsabil al grupului de produse lactate Arla Distribution.

Pentru Confederatia daneza a industriasilor, noua taxa este un “cosmar administrativ” intrucat, fie ca va fi vorba de produse de fabricatie daneza, fie ca va fi vorba de produse straine, vor fi necesare declaratii de la producatori asupra cantitatii de grasimi saturate continute in produs, dar totodata si a celor utilizate in prepararea lor. Punerea la punct a sistemelor informatice a necesitat numeroase ore de lucru suplimentare pentru producatori si comercianti.

Toate acestea au un cost care se va repercuta asupra consumatorilor, a prevenit Hestehave, reprezentanta Confederatiei industriasilor.

Pe de alta parte, juristii atrag atentia ca aceasta taxa induce un risc pentru competivitatea produselor daneze. Produsele importate supuse unei singure taxe pe grasimile pe care le contin efectiv vor fi mai ieftine decat produsele daneze ce vor fi taxate si la nivel de producator pe grasimile utilizate in fabricarea lor, semnaleaza juristul Jeppe Rosenmejer in cotidianul Jyllands-Posten.

Facebook Comments

Admin

Adauga comentariu

Click aici pentru a comenta

PUBLICITATE

PUBLICITATE

EVENIMENTEPUBLICITATE