De ce e bine sa consumam lapte?

Text
Alexandra Badita
Sursa
GoodHouseKeeping
Foto
Shutterstock
Laptele este o sursa bogata de calciu, un intaritor ideal pentru sistemul osos si un izvor de vitamine pentru consumatorii de toate varstele. Este cunoscut pentru proprietatile sale benefice in dezvoltarea copiilor, de aceea si adultii il pot bea pentru un plus de sanatate.
lapte.jpg

Ce fel de lapte, in ce cantitati, ce contine si cum il bem sunt intrebari care circula in jurul acestui produs, motiv pentru care misterul trebuie elucidat.

Laptele pasteurizat

Contrar cunoscutelor indicatii, laptele fara grasimi este mai bogat in calciu decat cel integral. O cana de lapte nepasteurizat contine 276 mg de calciu, spre deosebire de cel fara grasimi, care are 299 mg de calciu. Este posibil sa gasiti insa inscriptionat pe cutii faptul ca o cana de lapte de orice fel asigura 30% din necesarul zilnic de calciu, ceea ce nu este foarte departe de adevar.

Laptele si, in general, produsele lactate sunt surse importante de calciu, magneziu, fosfor si proteine, care contribuie la intarirea sistemului osos, sanatatea danturii, controlarea tensiunii, prevenirea bolilor cardiovasculare si reducerea riscului de aparitie a cancerului de san si colon. Mai mult, laptele hidrateaza organismul si este asociat cu pierderea kilogramelor in plus intr-o dieta echilibrata.

Laptele nepasteurizat

Laptele nepasteurizat are si el cateva beneficii, tratand eczemele si bolile de colon. Multi nu au insa incredere in laptele comercializat integral, pentru ca risca alergii si contactarea unor bacterii daunatoare. Cu toate acestea, laptele proaspat muls contine opt aminoacizi esentiali si reprezinta un arsenal de proteine si enzime cu rol antibiotic.

Mai mult decat atat, imunoglobulinele din laptele integral asigura formarea anticorpilor si intarirea sistemului imunitar impotriva virusurilor, a bacteriilor si a toxinelor. In plus, doua treimi din grasimea laptelui nepasteurizat reprezinta grasime saturata, care ajuta la dezvoltarea celulelor si a hormonilor. Nu in ultimul rand, continutul bogat de vitamine si minerale contribuie la reducerea riscului de cancer si intarirea oaselor, iar colesterolul in masura benefica ajuta la protectia organismului.

Cu ce inlocuim laptele de vaca

Laptele de soia contine 30% din necesarul zilnic de vitamina D, cu cinci procente mai mult decat laptele de vaca. Ambele sunt surse importante pentru aceasta vitamina, insa nu trebuie desconsiderata varianta provenita din soia.

Laptele de migdale este si el o alternativa demna de luat in seama, insa trebuie tinut cont de faptul ca in ceea ce priveste continutul de proteine, o cana are doar 1 gram, intrucat laptele de migdale este obtinut in mare parte din apa filtrata. Laptele de vaca are intr-o cana 8 g de proteine, mai mult chiar si decat un ou fiert.

Facebook Comments

PUBLICITATE

PUBLICITATE

EVENIMENTE



PUBLICITATE