De ce este adorat si renegat in acelasi timp uleiul de nuca de cocos?

Text
eCuisine
Sursa
New York Times
Foto
Shutterstock
Daca uleiul de nuca de cocos este bun sau rau pentru sanatate ramane un subiect aprins de dezbatere. Cu toate acestea, uleiul de nuca de cocos are din ce in ce mai multi fani.
cocos.jpg

 

Sunt doua grupuri de oameni care promoveaza uleiul de nuca de cocos. In primul rand, sunt oamenii de stiinta, multi dintre ei retragandu-si cele mai rele acuzatii la adresa acestuia, iar celalalt grup este reprezentat de vegani, care se bazeaza pe uleiul de nuca de cocos. Ei folosesc uleiul de nuca de cocos ca grasime vegetala dulce care este solida la temperatura camerei si cu ajutorul careia obtin crusta la placinta sau glazura pentru cupcakes, fara pic de unt.

Unul dintre motivele pentru care exista confuzie cand vine vorba de uleiul de nuca de cocos este faptul ca acesta contine grasimi saturate. Nutritionistii recomanda ca grasimile saturate sa reprezinte mai putin de 10% din caloriile zilnice. Dar, tot nutritionistii spun ca nu toate grasimile saturate sunt la fel.

„Tipurile diferite de grasimi saturate se comporta diferit”, spune Marisa Moore, purtator de cuvant al Asociatiei Dietetice Americane, o asociatie nonprofit a nutritionistilor.

Primcipala grasime saturata din uleiul de nuca de cocos este acidul lauric, care creste nivelul lipoproteine cu densitate inalta si a lipoproteinelor cu densitate scazuta, dar nu afecteaza negativ proportia celor doua. Acesta spune ca, desi nu este sigur daca uleiul de nuca de cocos este benefic precum uleiul de masline, consumat in cantitati mici nu face rau.

Cel mai bun motiv de a folosi uleiul de nuca de cocos in mancare este gustul pe care il da preparatelor. Aroma de nuca de cocos persista chiar si dupa gatire.

 

Facebook Comments

PUBLICITATE

PUBLICITATE

EVENIMENTE



PUBLICITATE