De unde ne luam calciu daca urmam o dieta mediteraneana?

Text
eCuisine
Sursa
Healthy Food Guide
Foto
Shutterstock
Dieta mediteraneana este promovata ca una dintre cele mai sanatoase, desi nu contine produse lactate. Cum ne asiguram portia de calciu daca urmam aceasta dieta?
paste.jpg

Desi sunt si alte produse care contin calciu, compenseaza acestea lipsa lactatelor din alimentatie?

Nutritionistul Cindy Williams explica, pentru Healthy Food Guide, ca dieta mediteraneana este bazata pe obiceiurile alimentare din Grecia, Creta si sudul Italiei in anii 1960. Oamenii de aici mancau multe legume, fructe, cereale si ulei de masline, consumau moderat peste, oua, pui si produse lactate.

Dieta mediteraneana recomanda doua portii de lactate pe zi, in dieta traditional mediteraneana asta insemnand iaurt si branza alba, preferabil de capra.

Daca tot calciul pe care il consumam pe zi vine de la aceste doua portii, n-ar fi suficient. Recomandarea este sa consumam 1.000mg pe zi, ceea ce inseamna 3-4 portii de lactate. Dar calciul se gaseste in cantitati semnificative si in legumele verzi, fasolea uscata, cereale integrale si nuci. O cana de broccoli fiert asigura 30mg de calciu, o cana de mazare contine 100mg, un ou sau 15 migdale contin 50mg, iar o cana de spanac are 100mg. 

In general, daca avem o dieta sanatoasa ne alimentam cu calciu suficient  din minimum doua portii de lactate pe zi. Printre alte modalitati de a ne alimenta cu calciu se numara somon sau sardine la conserva si bauturi de soia bogate in calciu.

Facebook Comments


PUBLICITATE

EVENIMENTE

PUBLICITATE