Dieta fara gluten – pro sau contra?

Text
Georgiana Idriceanu
Sursa
Revista FEMEIA DE AZI
Foto
Shutterstock
Intoleranta la gluten are reputatia uneia dintre cele mai raspandite afectiuni ale prezentului. Iar persoanelor atinse de ea li se alatura cele care au renuntat de bunavoie la acest complex de proteine.
dieta_fara_gluten.jpg

Cum multe dintre dietele la moda pornesc din Statele Unite si ajung, in cele din urma, si la noi, e cazul sa ne indreptam atentia asupra regimului fara gluten, in voga la Hollywood anul trecut.

Pe piata romaneasca se gasesc deja alimente care au pe eticheta cunoscutul simbol de nongluten: spicul de grau taiat. Conform modelului american, dieta fara gluten este adoptata si de persoane care nu sufera de o sensibilitate la aceasta substanta. Ghidati de principiul „am auzit ca poti slabi mult“, combinat cu o stare de „anorexie psihica“ (vorba doctorului Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare Bucuresti), din ce in ce mai multi romani au aderat la acest curent culinar. Pana la urma, ce face atat de rau glutenul pe lumea asta?

Cum se manifesta intoleranta la gluten?

Acest complex de proteine care se gaseste in unele cereale (grau, secara, orz si, bineinteles, produsele de panificatie care le contin ca materie prima) produce, la persoanele care manifesta o sensibilitate, leziuni la nivelul intestinului subtire. Astfel, nutrientii din alimente nu sunt absorbiti suficient si apar simptome precum: balonare, durere de stomac, scaun anormal, oboseala si stare de slabiciune.

Majoritatea zilelor stresante par a determina organismul sa se manifeste prin aceste semne. De aceea, desi statisticile au stabilit numarul persoanelor afectate de celiachie (boala efectiva determinata de intoleranta la gluten) ca fiind intre 1 la 300 si 1 la 100, in realitate, suferinzii sunt mai numerosi, pentru ca multi nu au fost examinati de medic si nu sunt constienti ca poarta aceasta povara, tocmai din cauza simptomelor care nu au nimic specific ca sa le dea de gandit.

Autoarea americana Frann Leach a publicat o serie de articole despre implicatiile medicale ale glutenului si posibilele legaturi dintre acesta si unele boli mintale, precum lipsa de coordonare, depresia, schizofrenia. In cazul copiilor, s-au stabilit primele simptome ale acestei afectiuni: diaree, varsaturi si stare de slabiciune, iar la adolescenti – intarzierea pubertatii, afectarea smaltului dentar, scaderea in greutate in ciuda unui regim alimentar normal.

De ce sa nu renunti la gluten

Un meniu lipsit de gluten e destul de greu de intocmit, mai ales in Romania. Iar asta, nu pentru ca ar fi dificil sa renunti la faina de grau si produsele care o contin, la secara si orz, ci fiindca exista pericolul ca unele alimente sa aiba urme de gluten, date fiind producerea si ambalarea lor in aceleasi conditii in care ies pe piata produsele care contin acest complex de proteine.

Parerea specialistilor romani este ca o dieta fara gluten tinuta de persoanele care nu prezinta intoleranta nu poate fi decat daunatoare. Nutritionistul Mihaela Ionescu spune ca, la oamenii sanatosi, absenta bacteriilor bune din stomac (al caror numar scade odata cu lipsa glutenului) duce la constipatie, iar echilibrul organismului este afectat.

Exista insa vedete care pun in carca glutenului multe pacate: Jenny McCarthy e convinsa ca intoleranta aceasta a determinat autismul copilului sau, iar Gwyneth Paltrow invinovateste glutenul pentru kilogramele in plus atunci cand calca stramb in dieta.

Facebook Comments

PUBLICITATE

PUBLICITATE

EVENIMENTE



PUBLICITATE