Uncategorized

Dieta portocalie

Text
Andreea Cohuț
Sursa
Femeia de azi
Foto
shutterstock
Frumos colorate şi cu gust îmbietor, alimentele portocalii sunt sănătoase şi prietene cu silueta.
dieta_porto.jpg

Fructele și legumele portocalii au în comun betacarotenul ascuns în pigmentul vesel. Acest antioxidant puternic, transformat de organism în provitamina A, este folositor pielii, pe care o scapă de impurităţi și o netezește. Beneficiile lui nu se opresc aici. O dietă portocalie elimină colesterolul rău, ţine departe bolile de inimă, îmbunătăţește vederea, întărește imunitatea, protejează sistemul nervos, stimulează digestia și chiar te ferește de cancer.

 

Morcov

Are efect remineralizant, antianemic, diuretic, depurativ și este un bun cicatrizant gastric. Glutatonul pe care-l conţine are efect detoxofiant și de regenerare a celulelor ficatului. De cele mai multe vitamine și minerale ai parte consumându-l sub formă de suc proaspăt, obţinut din morcovi cruzi bine spălaţi, fără a le înlătura coaja bogată în nutrienţi. Pregătit la abur sau puţin fiert, apoi pasat și amestecat cu puţin ulei de măsline, este mult mai ușor de asimilat de organism.

CUM SĂ-L MĂNÂNCI: fiert și pasat ori crud, sub formă de salată, suc

 

Supa crema de morcovi

 

Dovleac

Pulpa dovleacului are un efect ușor laxativ și este utilă contra retenţiei de apă. Aceste două calităţi fac bostanul bun pentru a da jos kilogramele în plus. Pentru slăbire în ritm alert, poţi ţine o cură care să conţină exclusiv această legumă. Printre altele, are vitamina E, bună îndeosebi pentru femei, întrucât previne ridurile și susţine sănătatea organelor reproducătoare. Consumat seara, are efect liniștitor și te ajută să dormi bine. 

CUM SĂ-L MĂNÂNCI: piure sau copt

 

Stiai? 100 ml de suc din dovleac proaspăt consumat dimineaţa, pe stomacul gol, vreme de mai multe zile, dă un brânci tranzitului intestinal leneș. Constipaţia rebelă o poţi trata bând aceeași cantitate de suc înaintea celor trei mese principale.

 

Dovleac la cuptor cu miere și nuci

 

Portocală

Toată lumea știe că citricele sunt bogate în vitamina C, iar un singur pahar cu suc de portocale acoperă necesarul zilnic. Mâncând frecvent portocale, scazi riscul de răceală, previi infecţiile urinare și pietrele la rinichi și îţi scazi tensiunea arterială și febra, dacă ești bolnavă.

CUM S-O MĂNÂNCI: ca atare sau sub formă de fresh

 

Coaste in sos de portocala

 

Cartofi -dulci

E drept că nu prea semănă la gust cu cei românești, ci mai degrabă cu dovleacul. Au mai multe calorii decât acesta, poate și din cauza gustului dulceag de unde le vine și numele. Dacă 100 g de dovleac copt au circa 20 de calorii, aceeași cantitate de cartof-dulce copt aduce aproape 100 de calorii. Asta nu-i împiedică să facă minuni în curele de slăbire – sunt săţioși, au un indice glicemic mai mic decât fraţii lor albi sau roșii și abundă în vitaminele A și C. Preţul poate să-ţi pară piperat, dar un singur cartof mai mărișor ajunge pentru toată familia pe post de garnitură la o masă.

CUM SĂ-I MĂNÂNCI: copţi

 

Salata crocanta de legume

 

Caise uscate

S-a dus vremea celor proaspete și zemoase, dar caise uscate găsești tot timpul anului. Au mai multe calorii în forma asta (circa 200/100 g); de aceea, trebuie să mănânci doar câteva, pe post de gustare. Au un conţinut mare de potasiu, bun pentru inimă, dar și magneziu, fier și alte minerale și vitamine folositoare organismului.

CUM SĂ LE MĂNÂNCI: ca atare

 

Supa de fructe uscate

 

Mango

Îngheţatele sau sucul cu gust de mango ne sunt mai cunoscute decât fructul, dar de ce să te mulţumești doar cu aroma din diverse produse când poţi să-l încerci și proaspăt?! Nu costă foarte mult, are un gust deosebit și multe beneficii asupra sănătăţii. Conţine fibre, vitamina C, fier, fiind util femeilor care suferă de anemie din cauza unui ciclu menstrual abundent. Este un bun digestiv și calmează aciditatea gastrică. Alege fructe bine coapte, care sunt cele mai gustoase și puţin aţoase!

CUM SĂ-L MĂNÂNCI: ca atare sau cubuleţe adăugate în iaurt

 

Smoothie de mango și piersică

 

Somon

O felie de somon la grătar este cel puţin la fel de săţioasă precum carnea de pui sau vită și totodată mult mai sănătoasă, dacă pui la socoteală conţinutul de grăsimi bune omega 3, benefice inimii. Acest pește este bogat în proteine și foarte hrănitor.

CUM SĂ-L MĂNÂNCI: la grătar

 

Pateu de somon

Facebook Comments

Mariana.F

Adauga comentariu

Click aici pentru a comenta

PUBLICITATE

PUBLICITATE

EVENIMENTEPUBLICITATE