Uncategorized

Femeile care mananca multa carne rosie sunt expuse riscului de atac cerebral

Text
eCuisine
Sursa
Reuters
Foto
Shutterstock
Femeile care mananca multa carne rosie sunt mai expuse riscului de atac cerebral, arata un studiu printre peste 30.000 de suedeze, citat de Reuters.
carne_rosie.jpg

Femeile care mananca cel putin 102 grame de carne rosie pe zi sunt cu 42% mai expuse riscului de a suferi un atac cerebral din cauza blocarii circulatiei sangelui in creier comparativ cu femeile care mananca mai putin de 25 de grame de carne rosie zilnic.

Dietele bogate in carne rosie au fost relationate cu un numar de imbolnaviri, printre care un risc ridicat de mai multe tipuri de cancer, boli de inima si presiune arteriala crescuta. Cu toate acestea, doar trei studii au cercetat legatura dintre carnea rosie si riscul de atac cerebral. Dintre acestea, doar unul a gasit o corespondenta.

Pentru mai multe informatii, dr Susanna Larsson de la Institutul Karolinska din Stockholm si colegii sai au observat 34.670 de femei intre 39 si 73 de ani. Niciuna nu avea boli cardiovasculare sau cancer la inceputul studiului, in 1997.

Pe durata de zece ani a studiului, 1.680 dintre acestea au suferit un atac cerebral. Atacul cerebral cauzat de blocajul unei artere care furnizeaza sange la creier a reprezentat 78% dintre toate accidentele cerebrale.

Cand cercetatorii au impartit femeile in cinci grupe in functie de cat de multa carne rosie mancau, au descoperit ca cele care mancau cel putin 86 de grame zilnic erau cu 22% mai expuse decat femeile care mancau mai putin de 36,5 grame zilnic.

De asemenea, studiul a mai aratat ca riscul de atac cerebral in randul nefumatorilor consumatori de carne rosie creste, dar nu si in randul celor fumatori, si in randul femeilor care nu aveau diabet, dar nu si in randul femeilor cu diabet.

Facebook Comments


cmanager

Adauga comentariu

Click aici pentru a comenta

PUBLICITATE

EVENIMENTE



PUBLICITATE