Generosul dovleac

Sursa
Revista Sanatatea de Azi
Foto
Fotolia
Fermecat sau nu, dovleacul ascunde în burta sa o mulţime de calităţi, gastronomice şi medicale.
32_fotolia_9948859_subscription_xxl_dovleac2.jpg

Cum dă un pic bruma, pieţele sunt invadate de bostani numai buni de pus în plăcinte sau de băgat la cuptor. Puţini ştiu că, din această legumă, se pot pregăti supe, tocăniţe şi alte feluri principale delicioase.

Bun pentru sănătate
Carotenoidele, substanţe pe care dovleacul le conţine din belşug şi care-i dau culoarea portocalie, sunt extrem de eficiente în lupta cu radicalii liberi, responsabili de apariţia cancerului ori îmbătrânirea precoce. Nu te feri să-l mănânci copt – gustul său dulceag poate ţine loc de desert când ai poftă de o prăjiturică.

Nu evita uleiul!
Preparat din seminţe de dovleac presate la rece, uleiul de dovleac este bun deoarece reglează nivelul colesterolului din sânge şi previne apariţia calculilor renali sau a celor biliari. Se poate folosi pentru asezonarea salatelor.

Seminţele, sursă de proteine
Despre seminţele dovleacului se ştie că sunt un leac minunat împotriva paraziţilor intestinali dacă sunt consumate crude. În plus, conţin proteine, cupru, fier, magneziu sau zinc.

Facebook Comments

iulian.cazacu

Adauga comentariu

Click aici pentru a comenta

PUBLICITATE

PUBLICITATE

EVENIMENTE



PUBLICITATE