Gutuia de la A la Z

Sursa
Revista Sanatatea de Azi
Foto
StockFood
Iti aduci aminte de povestea cu Praslea-cel-Voinic si merele de aur? Ei bine, traditia populara romaneasca numeste mere de aur… gutuile.
50stockfood_2763842.jpg

Iata la ce mai sunt bune aceste fructe, in afara de a te bucura de gustul lor aspru, deosebit:

Anemia se poate remedia cu tinctura de gutui sau chiar cu o cura de gutui crude. Una pe zi gutuie cruda, 15 picaturi tinctura de 3 ori pe zi.

Compresele cu macerat de seminte de gutuie ajuta la tratarea hemoroizilor. Maceratul de seminte se prepara din samburii a doua gutui, striviti si pusi intr-un sfert de pahar cu apa de seara pana dimineata. Se filtreaza apoi si se foloseste.

Depresia poate fi tratata cu… gutuie. Substantele eterice care se gasesc in fruct au proprietati antidepresive.

Enterocolita se amelioreaza simtitor cu 1½ litri de decoct de gutuie baut zilnic.

Hipertensiunea arteriala se poate trata cu macerat de frunze proaspete sau uscate de gutuie: se pun 100 g frunze la 20 ml de alcool alimentar; se iau de doua ori pe zi cate 20-30 de picaturi.

Insuficienta pancreatica se trateaza extraordinar cu suc proaspat de gutui. Se bea de trei ori pe zi cate ½ pahar cu suc de gutui, amestecat cu ½ pahar cu suc de mere, in cure de minimum trei saptamani.

Lichidul obtinut prin amestecarea semintelor de gutuie, transformate in pulbere, cu apa calduta sau ceai (in proportie de 5%) are un efect calmant in cazul inflamarii cailor respiratorii si digestive.

Mirosul urat al gurii (halena) dispare daca, dupa masa, timp de 1-2 minute, se mesteca incet gutuie proaspata. Ajuta la digestie.

Substantele continute de gutui stimuleaza activitatea hepatica, maresc pofta de mancare, au efecte imunostimulatoare.

Vitamina B17 continuta de acest fruct ajuta la distrugerea celulelor canceroase, fara a le afecta in vreun fel pe cele normale.

Zilnic, cate ½ litru de suc de gutuie, are efecte tonice asupra intestinelor.

Facebook Comments

iulian.cazacu

Adauga comentariu

Click aici pentru a comenta

PUBLICITATE

PUBLICITATE

EVENIMENTEPUBLICITATE