Inca o reteta se adauga incercarilor de a afla secretul Coca Cola

Text
eCuisine
Sursa
New York Times
Gazda celebrului show american de radio “This American Life” a dezvaluit ceea ce el sustine ca este adevarata formula a bauturii Coca Cola
coca_cola.jpg.gif

El ar fi gasit reteta ascunsa in arhivele The Atlanta Journal-Constitution, unde a aparut in anii 70, dar a trecut neobservata, informeaza New York Times.

Reteta s-a raspandit pe Internet si a fost difuzata pe toate canalele, de la CNN la Al Jazeera. O televiziune din Australia chiar a preparat reteta in direct. Producatorii din Statele Unite se intereseaza de cele mai bune surse pentru ulei de coriandru si acid citric.

“Am facut materiale jurnalistice serioase pe subiecte foarte serioase. Dar nimic nu a atras atentia pe care a atras-o bautura asta”, spune realizatorul emisiunii.

Coca Cola, insa, sustine, ca intotdeauna, ca reteta nu este corecta si ca formula originala ramane intr-o caseta la o banca in Atlanta.

Americanii sunt foarte entuziasmati sa sparga codul culinar al retetelor preferate.In cadrul familiilor, bucatarii experimentati isi pastreaza locurile privilegiate prin refuzul de a face publice secretele lor din bucatarie.

Si companiile isi pastreaza cu sfintenie micile secrete. “Cele 11 ierburi si condimente” ale KFC si “sosul secret” al McDonald’s i-au ajutat pe acestia sa se imbogateasca.

Laura Shapiro, istoric culinar, spune ca ce e remarcabil in ziua de astazi este ca oamenii vor sa afle retetele secrete ale corporatiilor cu aceeasi pasiune pe care o rezerva secretelor de familie.

Dar nicio companie nu are o istorie a secretelor precum cea a Coca Cola, care sustine ca doar cativa directori executivi stiu cum sa prepare aroma sucului care este denumita “Merchandise 7X”.

In 1960, autorul E.J.Kahn Jr. a publicat mai multe ingrediente originale ale Coca Cola in cartea sa, “The Big Drink”. Apoi, a aparut articolul din 1979 din ziarul din Atlanta pe care l-a redescoperit “This American Life”. Si in anii 1990 istoricul Mark Pendergrast a gasit o reteta in chiar arhivele companiei, scrisa de inventatorul bauturii.

In toate aceste cazuri, Coca Cola a negat autenticitatea acestora, desi a apreciat incercarile.”Ce omagiu deosebit pentru acest produs ca timp de 125 de ani nimeni sa nu reuseasca sa reconstituie gustul Coca Cola”, spune un reprezentant al companiei.

Compania nu poate intenta procese imitatorilor intrucat ar trebui sa dezvaluie reteta originala in instanta. Cu spatele asigurat, istoricul Pendergrast are de gand sa publice o alta varianta a retetei in cartea sa, “For God, Country and Coca-Cola”.

Facebook Comments

cmanager

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

PUBLICITATE

PUBLICITATE

PUBLICITATE