Uncategorized

Interviu cu Oana Plesan, Chef Gelatier la Fior Di Latte

Primul lucru care te impresioneaza la Oana atunci cand o intalnesti este privirea patrunzatoare si plina de pasiune, dar adevaratul coup de foudre se petrece dupa ce testezi minunatele sortimente de gelato concepute si preparate chiar de ea.

Oana Plesan este singurul Chef Gelatier din Romania cu studii in domeniu, absolventa de ASE, fost reporter de evenimente la Money Chanel, sotie si mama implinita. Dupa ce am savurat combinatiile inedite de gelato concepute de aceasta pentru meniul restaurantului Fior di Latte din Bucuresti, am stiut ca trebuie sa aflam mai multe detalii despre marea ei pasiune cu care ii rasfata pe toti cei care ii trec pragul la restaurant si la gelaterie.

De unde pasiunea pentru gelato si cum s-a transformat aceasta intr-o idee de business?

Cumva, pasiunea pentru gelato a existat intotdeauna, inca de cand preparam inghetata acasa cu mama, fara a fi facut vreo specializare in acest domeniu. Ne iesea perfect si intotdeauna primeam laude din partea invitatilor.

Inghetata a fost, pentru mine, inca din copilarie, unul dintre deserturile preferate, insa ideea unui business a venit mult mai tarziu, cand eram impreuna cu sotul meu, intr-o vacanta in Viena si am intrat intr-o mica gelaterie artizanata, Eis Gressler, unde am mancat prima data inghetata de tulburel.

Mi-a placut universul acela de arome, spatiul intim si cochet, clientii zambind satisfacuti, bucuria pe care o vedem pe chipurile lor atunci cand mancau gelato si am simtit ca trebuie sa fac un asemenea loc si in Bucuresti. La acel moment, in Bucuresti nu erau atatea optiuni, iar eu voiam sa ofer pe cat se poate, un gelato perfect, autentic.

Nu a durat mult de la gand la initiativa. Am plecat in Bologna, unde am locuit o perioada de timp si acolo am urmat cursurile unei reputate scoli in domeniu, Carpigiani Gelato University. In paralel cu acestea, am mers si la alte cursuri, tinute de Chefi Gelatieri celebri, care mi-au imbogatit cunostintele in domeniu.oana 9

Invatand tainele unui gelato perfect chiar in patria acestui desert cuceritor, m-am intors in tara si am deschis prima gelaterie artizanala, Inni, din Centrul Vechi, un spatiu cochet, cu un design vintage-glam, unde ofer clientilor o varietate de arome inedite, pentru ca imi place sa surprind si consider ca arta gastronomica trebuie sa se bazeze pe inovatie. Pentru asta, este nevoie de putin curaj si asumare, caci atunci cand creezi ceva nou nu stii care va fi feed-back-ul. Timpul, insa, a dovedit ca alegerile mele si asocierile pe care le fac sunt apreciate de o clientela numeroasa.

Permanent sunt in cautarea de noi idei, noi preparate, noi arome surprinzatoare si nu ma tem niciodata sa inovez. Fac inainte multe teste, iar cel mai critic degustator este sotul meu, in care am cea mai mare incredere.

La o scurta perioada, am deschis, impreuna cu alti doi parteneri, Fior di Latte, un restaurant cozy, unde de curand am introdus, pentru prima data in Bucuresti, specialitati de main course cu inghetata gourmet.

Am remarcat aromele inedite din meniu, ce te inspira sa creezi arome noi si cum le primesc consumatorii?

Multumesc. Ma inspir din ce vad in jurul meu, din impresionanta natura care ne ofera o varietate imensa de gusturi si ingrediente, de multe ori neexploatate suficient. Recunosc si ca tot timpul ma documentez cu privire la trendurile culinare, pentru ca in acest domeniu, ca si in multe altele, sa tii pasul cu noutatile este foarte important. Imi place sa fiu creativa, sa ofer noi experiente culinare senzoriale, sa vad cum gustul cucereste. Cred ca aceasta creativitate este si unul dintre atuurile mele. Am creat gelato de parmezan cu reductie de aceto balsamico, inghetata de mascarpone cu coulis de zmeura, de gorgonzola cu nuci si miere, de ricotta cu bucati de curmale tinute peste noapte in lichior de portocale, sortimente mai rare, poate atipice pentru noi, dar care au facut o impresie extraordinara clientilor.

Asta este marea mea satisfactie, sa vad ca ideile mele si produsele pe care le creez completeaza asteptarile clientilor.oana 7

Ce se consuma mai mult, sorbeturi sau inghetata pe baza de lapte? Folositi lapte vegetal in anumite retete de inghetata?

Este greu sa ofer un procentaj. Sunt oameni care prefera doar sorbeturile si care nu aleg niciodata varianta cu lapte si invers. Vara, in zilele toride, sorbetul, as putea spune, este mai dorit pentru ca este mai refreshing si mai light.

Folosesc si lapte vegetal, atunci cand pregatesc inghetate vegane. In rest, pentru inghetata cu lapte, folosesc doar lapte proaspat. In general, ingredientele pe care aleg sa le folosesc sunt de o calitate extraordinara si ma preocup mult atunci cand fac achizitiile de materii prime. Caut furnizori buni, asta de fapt e si challenge-ul cel mai mare. Ma straduiesc sa ofer un produs nu doar gustos, ci si sanatos.

Ingredientele noastre sunt naturale, zaharul este o combinatie intre zaharul brut din trestie si zahar de struguri, nu avem emulsificatori sau coloranti. Gustul si culoarea sunt oferite in mod exclusiv doar de fructe sau de seminte. Chiar si condimentele sunt alese cu mare grija: fisticul din Bronte, alunele de Piemonte sau vanilia de Madagascar.

In gelateria noastra avem o gama larga de sortimente atat pentru cei vegani, cat si pentru cei mai gurmanzi care nu sunt vegani.

Ingrasa inghetata? Cum sa o preparam ca sa contina cat mai putine calorii?

Ingheatata ingrasa mancata in cantitati mari. Depinde si de sortiment, e adevarat. Spre exemplu, sorbetul care este facut doar din pulpa de fructe si nu contine lapte este mai lejer, astfel ca nu ingrasa in aceeasi masura ca o inghetata mai consistenta, de tipul inghetatei-crema.
In general, doamnele prefera sorbeturile, tocmai pentru ca ofera un gust bogat, dar fara prea multe calorii. Conteaza si fructele atunci cand vorbim de o inghetata care nu ingrasa, spre exemplu, sorbetul de lamaie, de visine, portocale, capsuni este mai usor si nu are un aport caloric mare.

Daca preparati acasa o inghetata light, ati putea alege fie un sorbet de fructe proaspete, fie o inghetata in care laptele animal sa fie inlocuit cu lapte de cocos sau de migdale.oana 16

Ne poti impartasi o reteta de sorbet sau gelato cu lapte vegetal pe care o pot prepara cititorii nostri acasa?

Cea mai la indemana reteta pe care v-o pot oferi si care sa va iasa este una usoara, dar gustoasa.

Aveti nevoie de o cana de lapte vegetal, o jumatate de cana de fructe proaspete, zmeura sau mure, putina miere si extract de vanilie sau, daca preferati alta aroma, puteti inlocui cu alt extract.

Ingredientele se mixeaxa in blender. Apoi amestecul rezultat se toarna in forme si se da la congelator timp de 15 minute.

Ii puteti adauga deasupra fistic tocat sau fructe glasate. E bine aici sa lasati inspiratia sa va indrume. Cea mai buna inghetata este aceea care contine ingredientele voastre preferate, asa ca nu va temeti sa va jucati cu aromele.

Nu uitati sa ne urmariti pe Instagram @slowlyveggie_ro, unde va prezentam in fiecare zi de joi cate un invitat special, pasionat de un stil de viata sanatos si de mancarea gourmet!

Facebook Comments


elena89

Adauga comentariu

Click aici pentru a comenta

PUBLICITATE

EVENIMENTE



PUBLICITATE