Judetele cu cele mai ieftine piete

Text
Alexandra Badita
Sursa
eContext.ro
Foto
Tupungato/Shutterstock
Intr-o perioada cand portofelul romanilor se subtiaza pe zi ce trece, ne-am dori uneori sa stam in alte orase pentru a putea cheltui cat mai putin atunci cand mergem la cumparaturi. Care sunt judetele ideale unde locuitorii scot din buzunar cei mai putini bani la piata?
piata.jpg

O analiza a pietelor din resedintele de judet din Romania a dovedit faptul ca in Dolj oamenii au un raport cat se poate de echitabil in ceea ce priveste salariul mediu si pretul produselor de pe tarabele din piata. In schimb, judetele din Targul Secuiesc au intrat in topul celor mai scumpe piete, mai ales pentru ca veniturile sunt invers proportionale cu preturile ridicate.

Analiza a fost realizata pe baza unui cos de produse care continea un kilogram de cartofi, un kilogram de varza, unul de rosii, unul de castraveti si unul de fasole. Cei mai scumpi cartofi se gasesc in Oradea, unde kilogramul costa 3,3 lei, in timp ce locuitorii din Bacau platesc doar 1,2 lei pentru 1 kg de cartofi. Varza cea mai scumpa se gaseste in Brasov, in timp ce Slatina si Craiova platesc cel mai putin pentru un kilogram de varza. Miercurea Ciuc inregistreaza cele mai scumpe preturi la fasole si rosii, iar castravetii cei mai scumpi sunt in Arad. In Braila, avem cel mai mic pret la kilogramul de rosii si de castraveti, in timp ce in Giurgiu se gaseste cel mai ieftin kilogram de fasole.

Per ansamblu, pretul total al cosului de cumparaturi a fost de 10,6 lei in Craiova, mai putin de jumatate din cat scot din buzunar cetatenii din judetul Harghita, adica 24,5 lei. Doar in Tulcea si Miercurea Ciuc, pretul kilogramului de fasole sare de 10 lei, iar rosiile din Harghita au cel mai ridicat pret, de 6,6 lei. In orasele cu preturi mici, varza costa mai putin de 1 leu, iar cei mai ieftini castraveti costa 0,9 lei in Braila.

Braila, Slatina, Alexandria, Giurgiu se afla si ele in topul oraselor ieftine, cu preturi ale cosului cu legume de baza pana in 12 lei.  Dupa Miercurea Ciuc, aradenii platesc la piata in medie 20,3 lei. Targu Mures, Tulcea, Vaslui, Baia Mare au si ele preturi ridicate, cu un total de aproximativ 18 lei pentru cumparaturile saptamanale din piata.

Facebook Comments

PUBLICITATE

PUBLICITATE

EVENIMENTEPUBLICITATE