Laptele de cocos, alternativa pentru lactate

Text
Alexandra Badita
Sursa
eCuisine
Foto
Shutterstock
Paradoxal, laptele de cocos nu face parte din categoria de lactate, de aceea este preferat de multi consumatori cu intoleranta la lactoza ori vegani.
laptecocos.jpg

Specific bucatariei asiatice, laptele de cocos da un plus de savoare mancarii atunci cand inlocuieste laptele de vaca si are in plus o multitudine de beneficii pentru sanatate. Continutul bogat de grasimi il poate transforma intr-un ingredient alternativ si pentru smantana, ulei sau unt in diverse retete. Nu exista o regula in folosirea pentru supe, mancaruri sau deserturi, insa gandul ca poti da o aroma speciala si exotica meniului te poate indemna sa folosesti laptele de cocos in diverse combinatii.

Beneficii pentru sanatate

Laptele de cocos este bogat in fier, potasiu, zinc, fosfor, seleniu, magneziu si cupru, toate atat de benefice pentru organismul nostru. Desi nu are prea mult calciu si proteine, este usor de digerat si are putin colesterol.

In plus, contine si acizi grasi saturati, ceea ce poate fi atat un avantaj, cat si un dezavantaj. Acidul lauric din continut merge la ficat si se transforma in energie, imbunatatind sistemul imunitar si metabolismul, dar in acelasi timp inseamna si multe calorii, un lucru mai putin benefic pentru silueta.

Unde il gasim?

Desi pare o raritate, laptele de cocos poate fi gasit atat pe rafturile supermarketurilor, ambalat in conserve sau in cutii, sau poate fi comandat din magazinele online cu produse bio. Pretul poate varia de la 5,5 lei pentru o cutie de 200 ml (Cora) pana la 13-14 lei pentru o marca de import intr-un ambalaj de 400 ml.

Pentru a iesi mai ieftin, poti cumpara nuca de cocos si sa extragi acasa laptele din ea. Procedeul nu este deloc greu. Se decupeaza acei “ochi” negri ai nucii, se lasa sa se scurga lichidul, apoi se taie pe jumatate. Se scoate pulpa si se pune in blender cu apa calda. Cantitatea de apa difera in functie de cat de gros vrei sa iasa laptele. Continutul din blender se pune apoi intr-o bucata de tesatura, cel mai la indemana tifon, si se stoarce bine de lichid.

Facebook Comments

PUBLICITATE

PUBLICITATE

EVENIMENTE



PUBLICITATE