Legume la grătar. Cinci idei îndrăznețe

Foto
shutterstock
Legumele la grătar sunt o garnitură ușoară, sănătoasă și cu multe vitamine. Prin coacere se păstrează cel mai bine calitățile nutritive ale legumelor (sau fructelor) și te vei bucura astfel de gustul lor minunat.
legume_mare.jpg

Însoțește aceste legume la grătar cu sosuri inedite și gustoase. Încearcă propunerea noastră de legume la grătar, cinci idei îndrăznețe.

 

Sos vinegretă

¼ dovleac

2 ardei grași

1 cartof dulce

2 cartofi

1-2 cepe roșii

1 lingură cu cimbru tocat

2 linguri cu rozmarin tocat

70 ml ulei de măsline

2 linguri oțet balsamic

piper negru măcinat

sare

 

Amestecă într-un castron legumele tăiate după preferință. Separat, amestecă ierburile cu uleiul, oțetul, sare și piper după gust. Toarnă sosul peste legume, amestecă și pune-le pe grătarul încins.

 

Rețete cu ciuperci

 

Sos de iaurt cu mentă

1 vânătă

2-3 dovlecei

5-6 roșii cherry

300 g iaurt

½ lămâie

1 lingură ulei cu măsline

frunze de mentă

sare

 

Taie felii potrivit de groase vânăta și dovleceii și presară sare deasupra. Pune-le pe grătarul încins alături de roșiile cherry. Rumenește-le pe ambele părți și scoate-le într-un castron.

Pentru sos, amestecă iaurtul (bine scurs de zer) cu uleiul și un praf de sare. Adaugă două linguri cu mentă tocată mărunt și sucul de la jumătatea de lămâie. Amestecă bine și servește peste salata de legume la grătar.

 

Sos de brânză nobilă

ciuperci (champignon, pleurotus, bureți)

200 ml lapte

100 g brânză nobilă

3-4 linguri cu parmezan

sare

piper

 

Curăță ciupercile și pune-le pe grătarul încins uns cu puțin ulei. Presară deasupra sare fină și piper proaspăt măcinat.

Pune laptele pe foc mic și când s-a încălzit adaugă brânza tăiată mărunt și parmezanul. Lasă să fiarbă 2-3 clocote și amestecă să nu se prindă.

Servește ciupercile cu sos de brânză nobilă și un pahar cu vin bun.

 

Cartoful, bulgăre de beneficii pentru sănătate

 

Sos de roșii cu usturoi

1 dovlecel

1 vânătă

2 roșii foarte coapte

3-4 căței de usturoi

busuioc

1 lingură cu ulei de măsline

sare

piper

Încinge uleiul într-o tigaie și rumenște cățeii de usturoi feliați. După câteva secunde adaugă roșiile tocate mărunt și acoperă să dea în 2-3 clocote.

La final, sărează și pipărează după gust și aromatizează cu busuiocul mărunțit. Servește sosul de roșii cu usturoi peste legumele coapte pe grătar.

 

Sos de iaurt cu tahini

250 ml iaurt grecesc

1 ½ linguri cu tahini (pastă de susan)

1 lingură cu zeamă de lămâie

½ linguriță cu chimion pisat

1 linguriță cu usturoi zdrobit

½ linguriță cu sare

3 linguri cu ulei de măsline

½ linguriță cu paprica afumată

12 ciuperci mari tăiate în sferuri

2 roșii tăiate pe jumătate

1 vânătă mare feliată subțire

1 căpățână de radicchio (salată roșie) tăiată în sferturi

¼ linguriță cu piper măcinat mai mare

pătrunjel verde

 

Amestecă primele 5 ingrediente într-un castronel și după ce s-au omogenizat adaugă jumătate din cantitatea de sare.

Amestecă uleiul cu paprica afumată și unge legumele pe toate fețele. Presară deasupra lor restul de sare și piperul.

Pune legumele pe grătarul încins și lasă-le 7-8 minute sau până se înmoaie puțin. Servește-le cu sosul inedit și pătrunjel verde tocat.

 

Retete de prajituri cu fructe de toamna

 

Facebook Comments

PUBLICITATE

PUBLICITATE

EVENIMENTE



PUBLICITATE