Uncategorized

Legume pentru vara: Cele mai bune surse de vitamine

Text
eCuisine
Sursa
Healthy Eating Made Easy
Foto
Shutterstock
In lupta cu caldura, trebuie sa fim inarmati cu vitamine, minerale, fibre, iar cele mai bune surse pentru aceste „arme” sunt legumele. Iata cateva dintre cele mai bune si modurile de intrebuintare.
rosii_si_castraveti.jpg

Continutul ridicat de apa din castravete il face o leguma hidratanta si racoritoare, ideala pentru vara. Castravetele este, de asemenea, o sursa buna de vitamina C. Castravetele face bine si la piele, fie din mancare, fie aplicat direct pe piele. De asemenea, este o sursa buna de fibre, potasiu si magneziu. Este recomandabil sa-i alegem pe cei mai subtiri, ceea ce inseamna ca sunt mai proaspeti, si pe cei cu coaja inchisa la culoare. Castravetii pot fi serviti cruzi in salate, sandvisuri, supe si sunt foate gustosi asociati cu arpagic, marar, menta sau otet.

Vinetele sunt recomandate pentru continutul excelent de fibre, dar si petru fitonutrienti impotanti pentru activitatea antioxidanta. La alegerea lor trebuie sa fim atenti sa aiba coaja intinsa si sa fie grele pentru marimea lor. Daca vanata nu este foarte proaspata, trebuie feliata si lasata 20 de minute cu sare pe ea pentru a se elimina gustul amarui. Vanata este gustoasa la gratar si asezonata cu oregano, sare si piper sau combinata cu rosii, masline, ardei, ceapa si oregano.

Dovleceii sunt o sursa excelenta de vitamina C si magneziu, dar si de fibre, magneziu, vitamina A, potasiu, omega 3 si proteine. La alegerea lor, trebuie sa ii cautam pe cei care seamana cu un castravete la marime si forma si au coaja subtire si intinsa, de culoare verde sau galbena. Se taie in jumatate, se stropesc cu ulei, sare si piper si se pun la cuptor timp de 20-25 de minute. Daca preferati dovleceii cruzi, ii puteti include in salate sau in sandvisuri. 

Rosiile sunt simbolul verii cand vine vorba de mancare in sezonul cald. Suculente si dulci, rosiile imbunatatesc orice salata. La capitolul santate, rosiile au numeroase beneficii. Sunt o sursa foarte buna de vitamina C, vitamina A, vitamina K, potasiu, magneziu, fibre, fier si proteine. Numeroase studii i-au dovedit capacitatea de a contibui la prevenirea de boli, inclusiv cancer pancreatic si boli de inima. De asemenea, sucul de tomate este anti-inflamator si reduce riscul de cheaguri de sange. La alegerea lor, trebuie sa fim atenti sa aiba o culoare aprinsa, o coaja intinsa. Rosiile au o multitudine de feluri de a fi servite, crude in salate, cu branzeturi, in sandvisuri, dar si gatite ca sosuri sau la gratar.

Facebook Comments


PUBLICITATE

EVENIMENTE



PUBLICITATE