Legumele ascunse in mancare te ajuta sa slabesti

Text
eCuisine
Sursa
Reuters
Foto
Shutterstock
Piureul de legume „camuflat” in mancare te ajuta sa reduci numarul caloriilor zilnice, fara sa sacrifici textura sau gustul mancarii, arata un studiu al cercetatorilor de la Universitatea de Stat din Pennsylvania, citat de Reuters.
conopida.jpg

Folosind „legume ascunse” in preparatele servite unor voluntari fara stirea lor, cercetatorii au descoperit ca participantii si-au dublat cantitatea de legume bogate in fibre si vitamine fara sa stie.

„Inlocuirea alimentelor bogate in energie cu legume mai sarace in energie duce la scaderea consumului de calorii, dar poate fi greu de implementat daca oamenilor nu le place gustul de legume”, spune Alexandra Blatt, in American Journal of Clinical Nutrition.

In studiu au fost implicati 20 de barbati si 21 de femei care au fost de acord sa manance la laborator o data pe saptamana, timp de trei saptamani.

Voluntarii au primit cata mancare au vrut, impreuna cu garnituri precum chifle de paine, iaurt de capsuni, broccoli si fasole verde, in functie de mancarea principala. Ei au mai primit morcovi si prajituri cu smochine pentru acasa.

Mesele erau intotdeauna aceleasi – paine de morcov pentru micul dejun, macaroane cu branza la pranz si pui cu orez la cina. Portiile erau controlate in functie de greutate, iar cercetatorii notau cantitatea mancata.

Fara ca voluntarii sa stie, bucatarii furisau piure de legume in mancare, fie ca era piure de conopida, de dovlecei sau de morcovi, in functie de mancare. Rezultatul – o mancare care arata ca originalul si avea un gust ca mancarea originala, dar era in proportie de pana la 25% din legume.

Unii dintre subiecti primeau varianta traditionala a mancarii. Dar, toti mancau aceeasi cantitate, chiar daca mancarea continea piure sau nu. Cei care mancau preparatul „contrafacut” si-au scazut consumul de calorii substantial, cu aproximativ 360 de calorii pe zi. Asta inseamna ca o persoana ar putea slabi o jumatate de kilogram in zece zile.

Aproape jumatate dintre subiecti au spus la final ca simteau ceva diferit, dar numai doi au simtit legumele in plus.

 

Facebook Comments

PUBLICITATE

PUBLICITATE

EVENIMENTE



PUBLICITATE