Uncategorized

Levănţica, bună pentru somn și dragoste

Sursa
Sănătatea de azi
Foto
shutterstock
Această plantă parfumată îl aduce pe moș Ene pe la gene, dar mai are și alte beneficii pentru sănătate.
levantica.jpg

Remediile fitoterapeutice cu ulei de lavandă sau tinctură de plantă sunt recomandate în neurastenie, surmenaj, stări de iritabilitate nervoasă, migrene şi alte dureri de cap, dar şi în boli de rinichi şi ficat. Două picături de ulei volatil amestecate cu puţină miere luate de trei ori pe zi, pe stomacul gol, reduc sensibilităţile psihice, alungă frica şi angoasele. 

 

Dulceata de zmeura si levantica

 

Noapte bună!

Agitaţia nervoasă poate provoca insomnie, împotriva căreia se recomandă o infuzie  din 1-2 linguriţe cu flori uscate la 250 ml de apă clocotită. Laşi acoperit 5-10 minute şi bei zilnic 2-3 căni îndulcite cu miere. 

 

Bună în amor

Din traista cu leacuri a solomonarilor şi babelor doftoroaie, levănţica era nelipsită. Folosea la descântecele de dragoste şi dezlegările de farmece. Aroma lavandei acţionează asupra sistemului nervos, eliberându-l de stres şi lăsând locul liber pentru dragoste nestăvilită. De aceea, uleiul de lavandă este folosit în aromaterapie ca afrodiziac.

 

Prajitura crocanta cu levantica si miere

 

Ficat mai sănătos

Datorită conţinutului bogat în taninuri, infuzia sau maceratul de levănţică stimulează secreţia bilei, vindecă indigestiile şi indispoziţiile stomacale, colicile abdominale, greţurile, diareea, balonările şi lipsa poftei de mâncare. Maceratul de levănţică în vin roşu se prepară din 2-3 linguri cu plantă uscată la un litru de vin roşu. Se lasă 8-12 ore, apoi se beau câte două păhărele pe zi.

 

Ca levănţica în… bucate

În Provence (sudul Franţei), carnea şi legumele se prepară cu ajutorul unui celebru mix de mirodenii, numit chiar  „amestec provensal“, care include levănţică, tarhon, cimbru, maghiran, rozmarin şi fenicul. Provence este zona în care levănţica este la mare preţ în casă, în bucătărie, în farmacie.

 

Sirop de zmeura si levantica

Facebook Comments

Mariana.F

Adauga comentariu

Click aici pentru a comenta

PUBLICITATE

PUBLICITATE

EVENIMENTEPUBLICITATE