Uncategorized

Lista E-urilor pe care trebuie sa le evitati

Sursa
Evenimentul Zilei
Foto
Shutterstock
Cand mergeti la cumparaturi, cititi cu atentie etichetele alimentelor pentru a le evita pe cele care contin E-uri periculoase sau cel putin sa limitati consumul lor.
euri_nocive.jpg

Potrivit EVZ.ro, aditivii alimentari sunt impartiti in 24 de categorii, cele mai raspandite fiind: indulcitori- care inlocuiesc zaharul, coloranti – pentru a da o culoare mai apetisanta, acidifianti – dau un gust usor acid, corectori de aciditate – cresc sau diminueaza aciditatea, emulsificatori – asigura un amestec omogen intre apa si grasimile alimentare, conservanti – intarzie sau impiedica alterarea alimentelor.

– E110

Sunset yellow – colorant galben
Cancerigen
Se gasesc in: dulciuri, prajituri, budinci, sucuri

– E123

Amarant – colorant rosu
Cancerigen, interzis in SUA si Rusia
Dulciuri, jeleuri, branza topita

– E124

Ponceau 4R – colorant rosu
Toxic, interzis in SUA
Mezeluri

– E127

Eritrozina – colorant rosu
Provoaca cancer al tiroidei la animale, posibil si la om
Alcool, inghetata, prajituri, bomboane, sucuri racoritoare

– E128

Rosu 2 G – colorant
Mutagen si toxic. Interzis in SUA si Australia
Carne de hamburgeri

– E211

Acidul benzoic si derivatii sai
Posibil cancerigen, interzis in SUA, dar permis la noi
Unele bauturi racoritoare

– E220/E228

Sulfiti – conservanti
Provoaca alergii
Carne de hamburgeri, cartofi deshidratati, fructe confiate, prajituri, bere, vin, otet de vin

– E231

Ortofenilfenol – conservant
Toxic, posibil cancerigen. Interzis in SUA si Australia.
Cirtice

– E233

Tiabendazol – conservanti
Toxic. Interzis in Australia
Citrice

– E249/E252

Nitrati si nitriti – conservanti
Posibil cancerigen
Mezeluri si alimente conservate prin sarare, branza

– E320

Butil-hidroxi-anisol BHA-conservant
Posibil cancerigen
Conservant, cartofi deshidratati, uleiuri vegetale, supe concentrate, sosuri, guma de mestecat

– E425

Glucomanan – agent de textura
Toxic respirator
Jeleuri

– E621

Glutamat monosodic MSG
Provoaca efecte neurotoxice
Condimente, supe concentrate

– E95

Acetsulfam K – indulcitor
Posibil cancerigen, interzis in SUA
Guma de mestecat, produse zaharoase, bauturi racoritoare

– E954

Zaharina – indulcitor
Posibil cancerigen
Guma de mestecat, produse dulci, bauturi racoritoare

Facebook Comments


Admin

Adauga comentariu

Click aici pentru a comenta

PUBLICITATE

EVENIMENTE



PUBLICITATE