Uncategorized

Livia Dila: „Incerc sa am un echilibru in domeniul culinar”

Text
eCuisine
Sursa
eCuisine
Foto
Livia Dila
Livia Dila, vedeta Televiziunii Romane, a mostenit pasiunea culinara de la mama ei, dar timpul nu ii permite sa gateasca prea des. Atunci cand intra insa in bucatarie, sotul si fetita ei ii dau cate o mana de ajutor, reusind astfel sa imbine prepararea bucatelor cu o joaca in familia, asa cum aflam chiar de la ea intr-un interviu exclusiv eCuisine.ro.
livia_dila_4.jpg

Stim ca fetita ta, Maria Sophia, este deja domnisoara mare, la gradinita. Ce crezi ca este cel mai important in alimentatia unui copil prescolar, ce ar trebui sa manance?

In perioada prescolara, copilul este foarte dinamic, consuma multa energie, astfel ca nevoile lui nutritionale sunt destul de mari. Tot citind si informandu-ma , am aflat ca alimentatia unui copil de varsta prescolara trebuie sa fie una foarte complexa, in care sa se regaseasca fructele, legumele, carnea, ouale, lactatele, dar si painea, cerealele sau pastele. Ar trebui sa fie evitate alimentele foarte prelucrate precum mezelurile, conservele si zaharul.

Incerc, asadar, ca Maria Sophia sa aiba un meniu complex care sa-i aduca  necesarul de proteine, glucide si vitamine. Un aspect important il constituie si orarul meselor, care trebuie sa fie la ore fixe.

Ce ne facem cu piticii mofturosi? Maria Sophia are vreo mancare pe care nu o suporta si pace?

Cred ca toti copiii trec prin perioada de mofturi, cand nimic nu e suficient de gustos sau cand pofta de mancare este aparent, redusa. Cred, insa, ca exista variante prin care copilul sa fie tentat sa guste si sa manance un  anume fel de mancare.

Mancarea colorata, vesela, cu legume, poate sa –i stimuleze simturile si sa doreasca sa o  guste. De asemenea, felul in care aranjezi platoul, dar si asocierea cu celelalte mancaruri care ii plac.

Sunt norocoasa fiindca Maria nu este un copil foarte mofturos in ce priveste mancarea. Foarte mult ii place ciocolata indiferent ca e in forma pura sau in prajituri, in schimb nu se atinge de frisca.

Ai declarat de multe ori ca adori sa gatesti alaturi de sotul tau. Ce va place sa pregatiti cel mai mult?

E adevarat ca ne place foarte mult sa gatim impreuna, dar nu un anume fel de mancare, ci mai degraba ne incanta ideea de a experimenta impreuna arta culinara. E un fel de joaca relaxanta, dar care are si rezultate, de cele mai multe ori spectaculoase sau savuroase. Inventam tot soiul de salate cu mirodenii alese, spre exemplu.

Iti place sa inovezi in bucatarie sau te lasi pe mana bucatarilor experimentati si a retetelor lor? Daca ai experimentat vreun preparat, care a fost acesta?

Nu va imaginati ca sunt o persoana care gateste foarte des, fiindca timpul nu mi-o permite. Atunci cand o fac, aleg sa prepar retete pe care le stiu de la mama, dar pregatesc si retete recomandate in reviste de specialitate sau care aparatin unor bucatari recunoscuti.

Care este desertul tau preferat?

Imi place foarte mult spuma de zmeura, capsuni, dar si de ciocolata. Este un desert racoritor, care se pregateste usor si care iti ofera o portie de savoare garantata. Daca mai are deasupra si cateva fructe si 2-3 frunze de menta, atunci chiar ma cucereste definitiv.

Modelul tau este mama ta. Cand te gandesti la copilarie, ce bucate delicioase gatite de ea iti vin in minte?

Mama  a fost intotdeauna pasionata de arta culinara. Ii placea sa ne surprinda cu mancaruri gustoase, unele elaborate, altele, retete simple. Imi amintesc  din vremurile cand eram micuta, ca impreuna cu sora mea petreceam ore bune cu mama in bucatarie,  fascinata de felul in care niste simple ingrediente amestecate luau forme spectaculoase, in cuptor.  Eram uimita, parea un soi de magie. Uneori o mai si ajutam in lucruri minore, fapt ce ma facea sa ma simt utila si aproape ca imi placea sa spun ca sunt chiar o gospodina.

Printre bucatele alese, pe care mi le amintesc din copilarie, se numara: placinta cu peste, placinta dobrogeana, pestele la cuptor, imam bayldi si pilaful cu pui dobrogean.

Cum arata sarbatorile in familia ta? Abundenta traditionala sau “putin si bun”? Ce va place sa gatiti in astfel de ocazii?

Sunt o adepta a traditiilor si nu ma dezic nici in acest caz. Imi place ca mesele de sarbatori sa aiba din toate, nici prea mult, nici prea putin. Cred ca incerc sa am un echilibru si in domeniul culinar. Nu incerc sa fac dintr-o masa cornul abundentei, dar nici sa fie saracacioasa.

De Paste, nu- mi lipsesc cozonacii, ouale rosii, drobul de miel, dar si specialitati ale casei, de exemplu, tortul cu fructe de padure , ciocolata si bezele.

De Craciun, gatim preparate traditionale din carne de porc, dar in cantitati mici, fiindca nu prea suntem consumatori  de carne rosie.  Intotdeauna, in seara de Ajun a Sf. Nicolae pregatesc niste fursecuri cu unt delicoase . Asa am obisnuit-o pe Sophia, spunandu-i ca Mos Nicolae trebuie asteptat si el cu bunatati si  arome placute in casa.

Ai vreun truc culinar pe care ai vrea sa ni-l impartasesti?

Am o lista completa de trucuri pe care am mostentit-o de la mama mea.  Cam tot ce stiu in domeniul culinar i se datoreaza.

Spre exemplu, cremele de ciocolata sunt mai fine si mai aromate daca in loc sa topesti bucatile de ciocolata in apa calda, le topesti in jumatate de ceasca de cafea.

Povesteste-ne o intamplare amuzanta din bucatarie.

O intamplare haioasa, recenta a fost acum un an, inainte de ziua sotului. Eram in bucatarie cu Maria si pregateam un tort de ciocolata. Bineinteles ca pe blatul de bucatarie se regaseau mai multe ingrediente, fiindca in paralel cu tortul, gateam si niste cartofi cu smantana, la cuptor. Mariei ii place foarte mult sa ma “ajute” si tot cauta sa faca si ea cate ceva, cand “bucataresc”.

Dupa ce am terminat tortul si am reusit sa- l si ornez, l-am lasat pe masa sa se raceasca complet, fara a-mi trece prin cap ca ar putea interveni ceva care sa-mi strice bijuteria culinara. Eh..nu am anticipat corect, fiindca cineva mai agil a fost cu un pas inaintea mea. Mariei i-a venit in cap ca ar mai fi nevoie de ceva décor pe glazura fina de ciocolata si infigand cu incredere mana in mararul  proaspat tocat, a luat un pumn si a presarat pe suprafata tortului.

Nu m-am putut supara pe ea, fiindca Maria chiar si atunci cand face o boacana, este extrem de simpatica, iar zambetul ei sugubat te face sa-ti treaca nervii si  chiar sa incepi si tu sa zambesti. Cert e ca a trebuit sa fac o alta glazura, pe care am renuntat insa o mai decorez, de teama sa nu tenteze din nou. Am considerat ca e mai “safe” asa!

Daca ar fi sa alegi o bucatarie internationala, care ar fi aceasta si de ce?

Imi place mult bucataria mediteraneana… Italia, Grecia, Turcia, Maroc! Este o mancare sanatoasa, naturala, vesela si foarte gustoasa.  Acest tip de bucatarie se bazeaza foarte mult pe uleiul de masline, legume, peste , pui si  fructe de mare. Carnea rosie, spre exemplu, este pe ultimul loc in bucataria mediteraneana .

Savoarea  preparatelor vine insa din abundenta de  mirodenii: rozmarin, busuioc, oregano, cimbru, salvie, care trasnforma mancarea intr-un regal de arome. Un alt avantaj al acestui tip de bucatarie este faptul ca nu se folosesc alimente care au suferit transformari industriale foarte mari, totul fiind cat mai natural si mai proaspat.

De aici deriva probabil si faptul ca in zona mediteraneana se inregistreaza cea mai mica rata de boli cornice, cat si cea mai mare longevitate.

Care a fost cel mai inedit preparat culinar pe care l-ai incercat si unde?

Un desert atipic pe care l-am gustat si care mi-a placut a fost o placinta cu miere si marmelada de cactus, pe care am servit-o la un restaurant in Turcia.

In final, spune-ne care este felul de mancare pe care l-ai putea savura fara oprire.

Sunt foarte schimbatoare in ce priveste meniul preferat. Am perioade in care sunt fan al unui anume fel de mancare, pana descopar altul, si tot asa. Acum trec prin perioada in care salata siciliana cu peste imi face cu ochiul  destul de des. Este o salata cu paste fusili, file de ansoa, capere, masline, rosii si parmesan. Se prepara relativ usor, e foarte gustoasa  si are un aspect imbietor.

Facebook Comments


PUBLICITATE

EVENIMENTE



PUBLICITATE