Maia

Procedeu natural de fermentatie (care poate dura pana la 7 zile pentru prima maia creata) utilizat pentru producerea painii sau a vinului prin stimularea cresterii drojdiilor naturale din bobul de grau; plamadeala. Maiaua mai poate fi intalnita si sub denumirea de sourdough, levain sau sauerteig.

Maia confera un plus de aroma produsului finit, reduce consumul tehnologic de drojdie si scurteaza timpul de fermentare a aluatului. Daca maiaua se foloseste in proportie mare in aluat, fermentarea se poate realiza numai de catre maia fara sa fie nevoie sa se adauge suplimentar drojdie.

Maiaua se obtine din urmatoarele materii prime: faina de grau sau de secara si apa. In functie de cantitatea de faina si apa utilizate rezulta o maia mai consistenta sau mai fluida. Se poate face in cantitati mai mari si se poate folosi practic la toate produsle de panificatie afanate biologic. In cazul in care microorganismele biologice din faina nu fermenteaza, se poate adauga putina drojdie pentru a stimula cresterea.

Intotdeauna din maia se opreste o portiune care devine starter pentru maiaua urmatoare.

Facebook Comments


PUBLICITATE

EVENIMENTE

PUBLICITATE