Uncategorized

Mamma mia! Bucataria italieneasca, o aventura culinara

Text
eCuisine
Sursa
italiamia.com
Foto
Shutterstock
Bucataria italieneasca este o calatorie in sine. Pastele si pizza au facut din Italia o destinatie de vis pentru gurmanzii din toata lumea. Iata cum arata o masa traditionala in Italia.
mancare_italiana.jpg

Bucataria italieneasca este una dintre cele mai populare din lume. Cand spui Italia, te gandesti inevitabil la o farfurie cu paste sau la o felie gustoasa de pizza “ca la mama ei”. Si deserturile sunt faimoase, iar cele mai multe retete de fructe de mare provin din regiunile costale ale Italiei – Napoli, Venetia, Genova. Piemontul este faimos pentru retetele cu carne, adesea cruda, si trufe. Toscana este, de asemenea, cunoscuta pentru retetele de carne si vanat, precum si pentru cacciucco (supa de fructe de mare).

Toate regiunile din Italia au specificul lor culinar, iar unele preparate se gasesc doar intr-o anumita zona, spre deliciul gurmanzilor care vor descoperi o paleta larga de gusturi. De pilda, cei care adora gatitul in zona Friuli Venezia Giulia din nord-estul tarii folosesc un ingredient numit sauerkraut, pe care doar ei il pun in supa de fasole (Jota), in timp ce Napoli este considerat parintele pizzei si al mozzarellei. O nota de varietate este adusa si de puternicele influente franceze si spaniole in bucataria italiana, aflata la intersectia marilor “puteri” gastronomice din Europa.

CUM MANANCA ITALIENII

O masa formala in Italia este o succesiune de feluri de mancare, fara fel principal, care incepe cu “antipasto”, urmat de primul fel (primo) care consta in paste, risotto sau supa, si al doilea fel (secondo) care consta in porc, pui sau peste cu legume (contorni). Apoi urmeaza o salata (insalata) sau branza, iar masa se incheie cu fructe sau desert, sau ambele.

Antipasto nu reprezinta o parte importanta din masa italieneasca, pana nu demult insemna doar cateva felii de prosciutto sau salam, acestea fiind inca preferatele. Scopul este doar de stimulare a apetitului. Pentru cei mai multi italieni primul fel este cel mai important, iar pastele sunt mancarea preferata pentru aceasta parte a mesei.

PASTE A L’ITALIA

Cand vine vorba de paste, Italia este gazda unei adevarate arte a acestora. Daca in partea de sud a tarii sunt preferate pastele uscate, facute din faina, apa si putina sare, precum spaghetti sau rigattoni, in partea centrala si nordica, pastele sunt proaspete si moi. Acestea sunt preparate cu oua, faina si sare si cuprind tagliatelle, tajarin sau pappardelle. Tot aici sunt cunoscute si pastele ravioli si tortellini, impreuna cu alte feluri de mancare din paste cu diverse sosuri si umpluturi: lasagna, carbonara, milanese sau macaroni.

Cea mai comuna reteta de paste este cea cu ulei de masline si usturoi, cu rosii proaspete si busuioc sau dressing de unt topit cu frunze de salvie, cu piper negru presarat si parmezan deasupra. Retetele de paste sunt, insa, nenumarate, ca si retetele de risotto, gnocchi si alte mancaruri cu orez.

ALTE SPECIALITATI

In Italia gasim o diversitate de peste si fructe de mare. Pana de curand peste era considerat “masa de vineri” si nu era destul de “fancy” pentru a fi servit musafirilor, insa, in prezent, este o masa populara. Carnea de pui si porc se gateste, de obicei, pe gratar, la rotisor si supa. Tot ca al doilea fel de mancare se servesc si preparatele din oua sau legume. Salata poate consta din salata verde sau legume gatite cu ulei de masline si cu lamaie.

Branza este servita la sfarsitul mesei in nordul Italiei, mai ales in Piemont, dar nu este un obicei in sud. Sortimentele sunt din cele mai diverse: de la mascarpone la mozzarella, de la caciottina la gorgonzola. Acasa, desertul consta, de obicei, in fructe, dulciurile fiind pastrate pentru ocazii deosebite. Cu siguranta insa, nu puteti rata o portie de tiramisu daca ajungeti pe meleaguri italiene sau panettone, un desert ce aduce a cozonac.

Dupa desert, se serveste cafea neagra, urmata de lichior sau grappa, sambuca sau vin dulce. Vastele culturi de vita de vie din Toscana si Piemont dau cele mai bune sortimente de vin bianco (alb) sau rosso (rosu).

Facebook Comments


cmanager

Adauga comentariu

Click aici pentru a comenta

PUBLICITATE

EVENIMENTE



PUBLICITATE