Uncategorized

Mananci vietnamez, mananci sanatos

Text
Alexandra Badita
Sursa
GuideVietnam.com
Foto
Shutterstock
Vietnamezii gatesc usor si poate cel mai sanatos dintre asiatici. Bucataria lor este abundenta in ierburi supe si legume, iar desertul este in general bogat in fructe si orez dulce.
bucatariavietnameza.jpg

Gastronomia vietnameza reflecta influente din China si Franta, iar India si-a pus amprenta prin condimentele prezente aproape in orice fel de mancare. Remarcabil este ca in Vietnam se gateste pe regiuni. Bucataria din nord este recunoscuta pentru gustul sarat, are la baza sosuri de soia si de peste, iar piperul negru inlocuieste de cele mai multe ori chilli. In zona centrala, mancarea se prepara cu multe condimente si este colorata si variata, cu portii mici, dar diversificate. Arta culinara din sudul Vietnamului este mai inclinata spre carne si peste.

Preparate specifice

Ceea ce este insa comun tuturor zonelor din Vietnam sunt orezul si taiteii. Aproape niciun fel de mancare nu este pregatit fara orez, iar supele de taitei sunt servite dimineata, la pranz si seara. Condimentul specific pentru preparatele culinare vietnameze este nuoc mam. Acesta este mai degraba un sos, obtinut din fermentarea pestelui cu sare. Se spune ca primul lichid este cel mai gustos, iar ceea ce iese prin fortarea pestelui este de calitate indoielnica. Desertul este adeseori format din fructe si orez dulce si rareori contine grasimi.

Mancarurile specifice din gastronomia vietnameza includ preparate ca “pho”, “banh cuon”, “xoi xeo”, “chao suon”, dar adeseori, in spatele unor nume greu de pronuntat se regasesc legume, orez, tofu, carne de pui sau cartofi.

In bucataria vietnameza se foloseste cat mai putin ulei, iar metodele preferate de gatit sunt prin fierbere sau inabusire. Pasionatii de arta culinara din tara lor cauta sa pastreze cat mai mult din gustul si prospetimea naturala a alimentelor, motiv pentru care gastronomia vietnameza este considerata si una dintre cele mai sanatoase din lume.

Bauturi

Berea este printre preferatele localnicilor, insa si vinul este o bautura foarte raspandita. “Ruou can” este un soi de vin care se serveste de obicei dintr-un vas mai mare cu mai multe paie. Apa de la robinet nu este potabila in Vietnam.

Obiceiuri la masa

Ca mod de servire, betisoarele nu lipsesc de pe masa vietnamezilor, dar pot fi inlocuite cu linguri. De obicei, mancarea se pune pe platouri in mijlocul mesei, de unde fiecare se serveste. Unele deserturi pot fi puse in coji de banane sau frunze de nuca de cocos, pentru a le da un spect cat mai natural. Cand la aceeasi masa stau asezati musafiri de toate varstele, obiceiul spune ca tinerii trebuie sa ii invite pe cei mai in varsta sa manance primii. Nu este deloc neobisnuit sa se puna masa pe jos. Cina este de obicei momentul mesei in familie, cand fiecare membru povesteste cum si-a petrecut ziua.

Facebook Comments


PUBLICITATE

EVENIMENTE



PUBLICITATE