Uncategorized

Mancarea chinezeasca, stil si gust

Text
eCuisine
Sursa
china-guide.com
Foto
Shutterstock
Arta culinara chineza este faimoasa in lumea intreaga. Mancarurile chinezesti te captiveaza prin culoare, forma, aroma si gust.
chineji.jpg

De obicei, un preparat chinezesc are 3-5 culori si este compus dintr-un ingredient principal si alte ingrediente secundare cu texturi si culori contrastante. 

In mancarurile gatite, cea mai puternica aroma stimuleaza apetitul, folosind arpagic, ghimbir proaspat, radacina de usturoi sau chili, folosind vin, anason, scortisoara sau ulei de susan. Se adauga si “nuante” complementare: sos de soia, zahar, otet.

Toti bucatarii chinezi urmaresc armonia intre aspect, miros, gust si textura. Fiecare farfurie trebuie sa aiba contrast si echilibru intr-un mod unic chiar daca este o cina de 3, 6, 9 sau 12 persoane. Aromele nu trebuie sa fie in exces, dar destul de subtile pentru a satisface gusturile celor care cineaza. 

Dupa ce se gateste mancarea, este servita familiei deodata. Desigur, preparatele se mananca folosind betele, iar supa cu o lingura adanca. Cina medie include o portie de “amidon” – fie orez, taitei, paine sau clatite, o mancare cu carne, legume si supa care este servita ca bautura. Pentru mesele festive, se servesc succesiv felurile de mancare intr-o ordine traditionala stricta. 

Mancarea chinezeasca mai este celebra pentru abundenta sa. Datorita diversitatii climatice, produselor si obiceiurilor, exista mai multe stiluri culinare regionale.

Beijingul combina cel mai bine stilurile regionale diferite. Shangdong este centrul preparatelor nordice, bucatarii de aici fiind cei mai buni la prepararea fructelor de mare. Bucatarii din Sichuan sunt buni la ardei iuti, preparatele din aceasta regiune fiind celebre pentru aroma si sosuri picante. Bucataria din Guangdong utilizeaza multe ingrediente, cea din Huai Yang pune in valoare gustul natural, mancarurile sunt puternice, dar nu grase, usoare si delicate. Bucataria Tan este si dulce si sarata, care reuseste sa-i impace si pe doritorii de dulce si pe cei care prefera preparatele sarate. Bucataria chinezeasca poate fi, asadar, impatita in mai multe categorii regionale:

Mancarea din Beijing este cea mai cunoscuta din China, mai ales Rata Beijing. Faima ei provine din faptul ca bucatariile imperiale isi aveau baza aici. Rata Beijing ia mult timp de pregatire. Se taie felii subtiri si se pune pe un platou, acoperindu-se cu o tortilla proaspata de faina cu sos de prune, castraveti si ceapa verde. Restul ratei se foloseste in celelalte mancaruri. Partea nordica a Chinei are un climat rece care nu permite cresterea orezului, astfel ca principala cereala consumata este faina. Astfel ca cei din nord mananca mai multe paine, decat cei din sud care mananca orez.

Mancarea din Guangdong este de obicei gatita la aburi sau fiarta. Este o mancare foarte sanatoasa, avand in vedere ca se foloseste minimum de ulei. Principalele ingrediente ale acestei bucatarii sunt: fructele de mare, porcul, puiul si legumele, dar poate include aproape orice. Pentru ca masa sa fie completa, trebuie adaugat orezul alb. Se spune ca “cei din Guangdong mananca orice zboara in afara de avioane, orice de pe pamant in afara de masini si orice din apa in afara de vapoare”. In Hong Kong gasim toate bucatariile din China, dar predomina cea din Guangdong. 

Bucataria din Sichuan, provincie din sud-estul Chinei, este cunoscuta pentru felurile picante de mancare. Preparatele de aici se gatesc cu ulei de chili, care ii da o savoare aparte mancarii. Cea mai cunoscuta mancare din Sichuan este puiul Gongbao, prajit cu alune si chili.

Cateva informatii despre taitei

In China se mananca taitei din ou, din faina si din faina de orez. Taiteii din faina se gasesc mai ales in bucataria Sichuan. Acestia sunt rotunzi si de fierb apoi se prajesc intr-un sos de cimbru cu pui, porc sau creveti. Taiteii din faina de orez se gasesc in preparatele din Singapore si se gatesc cu praf de curry, creveti, porc la gratar si sunca. Taiteii din ou se gasesc in restaurantele din Guangdong ca supa de taitei sau prajiti intr-o mancare, ce poate fi de doua feluri: lo mian – un platou de taitei fierti cu porc la gratar sau rata la gratar si cateva legume insotit de un castron de supa, si Chow mian – taiteii sunt prajiti la tigaie si amestecati cu legume facute la tigaie, carne si fructe de mare.

Supa face parte din bucataria chinezeasca de multa vreme. Sunt mai multe feluri de supe chinezesti. Cele mai populare sunt supa de porumb dulce si supa acra. Chinezii prepara supele cu zeama de pui, porc sau legume. Cele mai multe sunt usoare atat ca textura, cat si ca gust, dar exista si supe chinezesti suficient de consistente pentru a reprezenta o masa in sine.

Facebook Comments


cmanager

Comentarii

Click aici pentru a comenta

  • Gatesc mancare chinezeasca destul de des, pe stilul sichuan(nu stiam asta), si totul este foarte delicios. Cele mai bune sunt pui kung pao, pui cu piper, pui cu lamaie,pui cu ciuperci, chow mein cu pui, chow mein cu legume, stir-fry de brocoli-conopida, orez stir-fry, supa cu flori de ou, supa cu won-ton, supa cu varza si porumb si egg-roles. Toate mancarurile chinezesti pe care le-am incercat sunt preferate de toata familia.
  • Ne bucuram, Camita! Intr-adevar, mancarea chinezeasca este delicioasa si mult mai dietetica decat preparatele cu care suntem obisnuiti.

PUBLICITATE

EVENIMENTE



PUBLICITATE