O cana de cafea pe zi reduce riscul de atac cerebral

Text
eCuisine
Sursa
ABC News
Foto
Shutterstock
Un nou studiu arata ca femeile care beau mai mult de o cana de cafea pe zi au un risc cu 25% mai scazut de a face un atac cerebral comparativ cu femeile care beau mai putin de atat.
cafea.jpg

Este nevoie de cercetare mai aprofundata, spune Susanna Larsson, autoarea studiului, dar cel putin e clar ca bautura nu face rau. 

In 1997, cercetatorii au apelat la peste 34.000 de femei cu varste intre 49 si 83 de ani care nu sufereau de boli de inima si le-au urmarit timp de 10 ani, concluzionand ca a bea cafea scade riscul de atac cerebral.

Potrivit Asociatiei Americane pentru Inima, atacul cerebral este a treia cauza de mortalitate in Statele Unite si este principala cauza  a dizabilitatilor grave pe termen lung.

Fiind una dintre cele mai populare bauturi din lume, cafeau a fost subiectul multor studii, dar relatia dintre cafea si riscul de atac cerebral a fost intrepretata diferit in ultimul deceniu.

Un studiu din februarie 2009 arata ca femeile care beau mai mult de patru cani de cafea pe zi au un risc de atac cerebral cu 20% mai scazut, dar un alt studiu din noiembrie 2010 arata ca riscul de atac cerebral creste in ora dupa savurarea canii de cafea, dar descreste in urmatoarele doua ore.

Medicii avertizeaza, insa, ca studiile cerceteaza relatia dintre cafea si riscul de atac cerebral, nu demonstreaza ca aceasta bautura previne atacul cerebral. 

 

Facebook Comments

cmanager

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

PUBLICITATE

PUBLICITATE

PUBLICITATE