Oana Turcu nu gateste nimic fara usturoi si ardei iute

Text
eCuisine
Sursa
eCuisine
Foto
arhiva personala a Oanei Turcu
Oana Turcu gateste cand se simte inspirata, iar cei apropiati o considera o artista in bucatarie.
oanaturcu.jpg

Se simte foarte atasata de bucataria italiana, dar nimic nu se compara cu bunatatile de la Iasi. Oana ne-a impartasit cateva dintre secretele ei intr-un interviu acordat eCuisine.

Sunteti in categoria “mananc sa traiesc” sau “traiesc sa mananc”?

Suntem la categoria “Mananc ca sa ma bucur”. Am fost invatati de viata, de experiente, de familie, sa mancam ceea ce este natural, gustos si facut cum trebuie. Cand cresti langa bucatari desavarsiti, cum este tata, nu poti decat sa fii bucuros. Iar de cand suntem casatoriti, recunosc ca sunt multe seri in care ne asezam la masa, privim plantele din curte, punem esente din plante de la Ardes sa se evapore pe calorifer si mancam la lumina naturala a lumanarilor  de  atmosfera  … e foarte placut .  

Cat de des gatiti? Din placere sau de nevoie?

Asa cum spune si sotul meu, Cristi Brancu, am temperament de artista in bucatarie. Nu gatesc de nevoie, ci doar cand simt ca pot pregati ceva bun. Cei de langa mine spun ca temperamentul artistic se vede in faptul ca intotdeauna dau un alt gust mancarurilor pe care le gatesc. Fac tot felul de combinatii in functie de ingredientele pe care le am. Eu gatesc cu ce am in frigider nu merg la cumparaturi pentru a gati un anume fel de mancare. Totusi … cat de des? E greu de dat un raspuns. Minim o data pe saptamana.

Unde ati invatat sa gatiti?

Primul profesor, cel ideal, este tatal meu. Face niste borsuri moldovenesti delicioase, sarmale de te lingi pe degete sau tot soiul de manacaruri cu legume, ale caror secrete le-am deprins si eu. Al doilea profesor este … Italia, tara care mi-a dat colaborarea cu Ardes, afacerea cu cosmetice pe care o consider minunea vietii mele. Daca ar fi sa-l citez tot pe Cristi, zice ca paste ca ale mele nu a mancat nicaieri.

Care este reteta dumneavoastra preferata?

Paste “al dente” Bolognese, Carbonara sau ce reteta doriti. Oricum  important e sa aiba usturoi si ardei iute, ingredientele fara care nu gatesc nimic.

Preferati sa mancati acasa sau la restaurant?

Mancam la restaurant doar daca ne intalnim cu cineva. Singurul restaurant in care mananc orice, cu ochii inchisi, pentru ca e proaspat si bun, e “Marshal”, cel al nasului nostru, Ion Antonescu. In rest, mancam mai mult acasa, pentru ca presupune un ritual, cu muzica, lumanari, de multe ori sampanie si multe vorbe frumoase…

Ce bucatarie internationala preferati?

E limpede: ma simt perfect in atmosfera bucatariei italiene. Daca suntem intr-o tara straina, nu stiu cum se face, ca in afara celor traditionale specifice tarii respective, ne gasiti in restaurantele cu profil italian.

Care a fost cea mai inedita mancare pe care ati incercat-o si unde?

Ne-am casatorit in Israel, am facut luna de miere la Sharm-El-Sheikh, mi-am sarbatorit ziua la Nisa, in Malta, am mancat in cele mai exclusiviste locuri din Dubai, dar nicaieri, niciodata nu voi alege altceva inaintea mancarurilor mele moldovenesti, de la Iasi!

De unde obisnuiti sa va faceti cumparaturile? Piata sau supermarket?

Care sunt principalele criterii pe care le aveti in vedere cand cumparati alimente? Cand programul este infernal, ajungem si la supermarket, dar numai pentru chestiuni care nu tin de legume, fructe. Poate doar pentru carne. La capitolul legume, nu avem prea mare nevoie, cata vreme am cultivat rosii, ardei, vinete, ceapa, telina, patrunjel in curtea casei noastre de la Mogosoaia. Au un gust minunat! Daca terminam rezervele, mergem in piata.

 

Facebook Comments


PUBLICITATE

EVENIMENTE



PUBLICITATE