Pâinea, cu pro și contra

Text
Lidia Năstase
Sursa
Femeia de azi
Foto
shutterstock
Aliment biblic, pâinea a fost considerată până recent, așa cum o spune și dictonul, „regina mesei, toate celelalte feluri de mâncare fiind doar curtea regală care o înconjoară“.
paine.jpg

Vremurile moderne au schimbat percepția asupra hranei de bază și pâinea a devenit un produs controversat.

 

Calitatea pâinii

Pâinea intră în categoria carbohidraților (numiți și glucide), principala sursă de energie a organismului și, prin urmare, esențiali într-o alimentație echilibrată. Ei mai îndeplinesc o funcție importantă: cresc nivelul de serotonină (hormonul fericirii) în creier, ce scade pofta de dulce și taie apetitul. 

Problema e că pâinea de azi s-a transformat radical în comparație cu cea de pe masa înaintaşilor noștri. În ultimii o sută de ani, a devenit un aliment intens rafinat, plin de grăsimi nesănătoase, coloranți sintetici și aditivi nocivi pe termen lung. Ea se face vinovată de excesul ponderal mai ales dacă o mănânci în exces sau alături de cartofi, carne, tocăniţe. 

 

Tot ce trebuie sa stii despre paine

 

Îngrașă sau nu?

Explicația e simplă: cea din făină albă intră în categoria carbohidraților procesați care îți dau multe calorii goale. Pe de altă parte, cei complecși – pâinea făcută din făină integrală (prin măcinare, se păstrează învelișul și germenele de grâu) – sunt bogați în fibre care accelerează metabolismul. Este și o sursă de calorii sănătoase (scade riscul de obezitate sau de boli cronice). Indicele glicemic al acestei pâini este redus – pancreasul eliberează lent insulina, iar pâinea te satură, senzația de sațietate ține mult și nivelul energiei nu va scădea brusc. 

 

Când nu-i bună

Cu cât e mai rafinată, cu atât mai greu se digeră, iar în combinație cu proteinele (carne, brânză, ouă, unt), dezechilibrează balanța acid/alcalin și provoacă balonare și indigestie. Când este asociată cu zaharuri de tipul dulcețurilor, digestia amidonului din pâine este îngreunată și se produce fermentația. 

 

7 leacuri cu pâine şi vin

Facebook Comments

Mariana.F

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

PUBLICITATE

PUBLICITATE

PUBLICITATE