Uncategorized

Pasi catre o digestie usoara

Sursa
Revista Sanatatea de Azi
Foto
Shutterstock
O data cu schimbarea anotimpului, ai tendinta sa te alimentezi de cel putin doua ori mai mult decat e necesar. Ce faci: iti satisfaci poftele sau inveti sa-ti fie bine?
sanatate.jpg

Nutritionistii spun ca preparatele bogate in grasimi (sarmale, piftie, carnati, caltabosi, afumaturi, dulciuri si alimente sarate, mai ales muraturi) nu fac decat sa ingreuneze digestia.

Tulburarile gastrice, des intalnite

Stresul, dieta dezechilibrata, sedentarismul, varsta, refluxul gastroesofagian, mancatul pe fuga sau orarul neregulat al meselor sunt doar cativa dintre factorii care ingreuneaza digestia si duc la aparitia simptomelor neplacute precum durerile de stomac, balonarile, crampele si aciditatea gastrica.

Alimente de evitat

Medicii spun ca o digestie usoara se obtine numai prin mici modifi cari in stilul de viata. Evitarea sau consumul unor alimente in cantitati reduse normalizeaza digestia. Primul inamic sunt grasimile, deoarece se digera greu si raman mult timp in stomac. Astfel, este indicat sa reduci cantitatea de mezeluri, carne rosie (muschiul de porc este considerat carne alba), branza si unt.

 

Fiecare imbucatura, mestecata de 20 de ori

Studiile realizate de-a lungul anilor au aratat ca mestecarea superficiala a alimentelor tulbura digestia. Pentru a preveni imbolnavirea, se recomanda ca fiecare imbucatura sa fie mestecata pe indelete, de cel putin 20 de ori.

Astfel, se creeaza timpul necesar pentru transmiterea semnalelor catre organele care secreta sucurile (gastric, pancreatic) responsabile cu procesul de digerare a alimentelor. Pentru a putea mesteca in tihna, este esential sa-ti aloci zi de zi timp special pentru masa – sa nu mananci in graba, in fata calculatorului.

Fibrele, aliat de nadejde

Tulburarile de digestie se combat rapid cu ajutorul fibrelor. Fructele si legumele sunt alimentele ideale atunci cand te confrunti cu balonari. Atentie insa la arsurile gastrice, deoarece acestea fac mai mult rau decat bine! Fibrele sunt de doua feluri, solubile si insolubile. Primele formeaza in stomac un gel ce aciliteaza eliminarea reziduurilor alimentare, iar a doua grupa absoarbe apa si accelereaza digestia. Asadar, consuma multe legume langa toate preparatele din carne!

Nu fuma, nu bea!

Bauturile alcoolice si tigarile cresc aciditatea gastrica. Atunci cand exagerezi cu mancarea, trebuie sa le eviti pe cat posibil. Alcoolul favorizeaza relaxarea musculaturii, care in mod normal ar opri refluxul gastric, iar tigarile cresc secretia sucurilor gastrice. Medicii precizeaza ca tigarile reduc salivatia, iar din acest motiv, procesul de digestie este afectat.

Combina corect alimentele!

Cheia digestiei usoare este combinarea corecta a alimentelor, afirma nutritionistii. Asocierile gresite blocheaza digestia, cea mai indigesta combinatie alimentara fiind cea de carne cu produse lactate. Potrivit specialistilor, in prezenta sucului gastric, cazeina din lapte formeaza un invelis al bucatelelor de carne si nu permite digerarea ei. Pentru a nu avea probleme cu digestia, leguminoasele (fasole, soia, mazare) trebuie combinate cu alimente ce contin amidon (faina, orez, paste fainoase, cartofi), iar proteinele animale se asociaza cel mai bine cu ciupercile si legumele (vinete, dovlecei, fasole verde, usturoi).

Fara siesta dupa masa

Dupa ce mananci, simti nevoia sa te intinzi in pat chiar si numai pentru o jumatate de ora. Nutritionistii afirma ca siesta dupa masa ingreuneaza digestia. Mica plimbare de dupa-masa nu e doar o legenda. Activitatile fi zice favorizeaza un bun tranzit intestinal. De aceea, medicii recomanda o jumatate de ora de exercitii fizice pe zi – gimnastica, mers pe bicicleta, inot.

Coriandrul te scapa de balonari

In cele mai multe cazuri, balonarile sunt combatute cu ajutorul plantelor care au proprietatea de a calma durerile abdominale si care favorizeaza evacuarea gazelor intestinale. Dintre acestea, cele mai bune sunt semintele de anason, de fenicul si de coriandru. Prepara o infuzie dintr-o lingurita de amestec de seminte la o cana cu apa fierbinte. Bea ceaiul inainte de a manca si intre mese, pentru a preveni balonarile.

Facebook Comments


Admin

Adauga comentariu

Click aici pentru a comenta

PUBLICITATE

EVENIMENTE



PUBLICITATE