Pericolele ficatului gras

Sursa
Sănătatea de azi
Foto
shutterstock
Diagnostic din ce în ce mai frecvent, mai ales după sărbători, steatoza hepatică (încărcarea ficatului cu grăsime) este o afecțiune pe care, din păcate, cei mai mulţi o ignoră.
pericolele_ficatului_gras.jpg

Mulţi se gândesc că ficatul mărit sau gras este doar rezultatul îngrăşării. Ceea ce ar avea, după părerea lor, o soluţie foarte clară: slăbim şi nu mai avem ficatul gras. Cauzele steatozei sunt mult mai complexe decât îngrăşatul, iar complicaţiile, mult mai grave decât obezitatea. Dacă e ignorat, ficatul gras poate evolua spre ciroză hepatică şi chiar cancer hepatic.

 

Cauzele cele mai frecvente

Cea mai frecventă cauză a steatozei este alcoolismul. Urmează obezitatea, diabetul zaharat, colesterolul crescut, virusul hepatic C, creşterea sau scăderea rapidă în greutate, sarcina. Steatoza mai poate fi provocată de medicamente precum antiinflamatoarele sau anticoncepţionalele, de ingerarea de substanţe toxice sau de dereglarea florei intestinale.

 

Mecanismul, relativ simplu

Organismul primeşte, pe termen lung, energie şi, din diverse motive, nu o foloseşte în totalitate. Este motivul pentru care pancreasul se epuizează şi nu mai secretă suficientă insulină. Din acest motiv, glucoza sangvină rămâne nefolosită şi se depune în ficat, muşchi şi ţesutul adipos. Rezultatul? Steatoză hepatică şi obezitate.

 

Dieta de detoxifiere a ficatului: află ce alimente şi ceaiuri trebuie să consumi

 

Tratează mai întâi cauza, apoi efectul!

Tratamentul se face, aşadar, în două etape. Mai întâi, este tratată cauza – alcoolism, obezitate, diabet (ţinerea sub control a glicemiei), hipercolesterolemia – prin regim alimentar, exerciţiu fizic, medicamente. În faza a doua, urmează tratarea efectivă a steatozei.

 

Alimente interzise când suferi de ficat gras:

♣ carne şi produse de porc, carne de raţă, gâscă;

♣ ouă;

♣ smântână, frişcă, unt, caşcaval sau brânzeturi grase;

♣ alcool;

♣ peşte gras.

 

Regim pentru un ficat relaxat

Facebook Comments

PUBLICITATE

PUBLICITATE

EVENIMENTEPUBLICITATE