Uncategorized

Popeye avea dreptate: Spanacul intareste musculatura

Sursa
The Telegraph
Foto
Shutterstock
“Sunt puternic pana la final pentru ca mananc tot spanacul”, spune Popeye Marinarul si se pare ca are dreptate. Cercetatorii au descoperit ca un castron de spanac pe zi iti intareste musculatura.
sapanac.jpg

Daca mananci 300 de grame din leguma marinarului reduci cantitatea de oxigen necesara pentru a “alimenta” muschii cu pana la 5% in timpul activitatii fizice.

Efectul este atat de puternic, spun cercetatorii, incat apare chiar dupa trei zile de la inceperea dietei cu spanac.

Secretul nu consta in fier, ci in nitratii care se gasesc din abundenta in spanac. Aceste substante eficientizeaza mitocondria – “motorul celulelor”.

“Este ca un supliment de combustibil pentru muschi – ii face sa functioneze mai usor si mai eficient”, spune cercetatorul sef Eddie Weitzberg, reprezentant al Institutului Karolinska din Suedia.

Dr. Weitzberg si-a hranit subiectii cu suplimente de nitrati – echivalentul cantitatii de spanac dintr-o portie – zilnic timp de trei zile.

La inceputul si sfarsitul experimentului, subiectii au fost rugati sa pedaleze intens pe o bicicleta statica in timp ce oxigenul consumat era masurat prin intermediul unui tub.

Astfel, cercetatorii au descoperit ca diferenta de energie consumata era de intre 3 si 5%, ceea ce oamenii de stiinta considera semnificativ.

Spanacul este celebru datorita personajului de desene animate Popeye Marinarul care dateaza din anii 1930. Initial s-a crezut ca fierul este cel care ii “mareste” muschii marinarului, dar oamenii de stiinta au descoperit, acum, ca nitratii sunt ingredientul secret.

Oxidul nitric este o molecula importanta care deschide vasele de sange, scade presiunea arteriala si imbunatateste circulatia.

Facebook Comments

cmanager

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

PUBLICITATE

PUBLICITATE

PUBLICITATE