Uncategorized

Pranzurile sanatoase ale lui Jamie Oliver pentru elevii britanici sunt in pericol

Text
eCuisine
Sursa
Tree Hugger
Foto
Stockexpert
In urma cu cinci ani Jamie Oliver s-a angajat intr-o lupta cu pranzurile de proasta calitate servite in scolile din Marea Britanie.
jamie.jpg

Datorita daruirii sale, carnea prajita a fost inlocuita cu mancaruri sanatoase in toata tara. Dar, acest lucru se va schimba din cauza reducerii bugetelor scolilor.

In 2005, guvernul a fost fortat datorita campaniei lui Jamie Oliver sa introduca noi standarde pentru pranzurile elevilor, prin includerea mai multor alimente proaspete si prin interzicerea vanzarii dulciurilor si chipsurilor la automatele din scoli. Noile standarde prevedeau mancaruri bogate in fier, precum carnea rosie si legume verzi, iar mancarurile procesare si fish finger-urile au fost interzise.

Cercetarile au arata un impact pozitiv al acestei modificari. S-a inregistrat o scadere a absenteismului cu 15%, presupunandu-se ca sanatatea copiilor s-a imbunatatit, lipsind mai putin de la scoala pe motiv de boala. S-a mai descoperit ca rezultatele la scoala ale elevilor s-au imbunatatit cu 4,5%. 

In ciuda acestor rezultate, multe scoli cresc pretul pranzului chiar si cu 17% ca urmare a decizii guvernului de a retrage subventiile. 

„Cred ca orice compromis referitor la dreptul elevului de a lua un pranz sanatos la scoala este abuz asupra copiilor pe scara inimaginabila”, spune Jamie Oliver.

 

Facebook Comments

PUBLICITATE

PUBLICITATE

EVENIMENTEPUBLICITATE