Recorduri culinare in Romania

Text
Alexandra Badita
Sursa
eCuisine
Foto
Mikhail Zahranichny/Shutterstock.com
Romanii sunt mari pasionati ai artei culinare, iar acest talent imbinat cu o doza mare de ambitie le-a adus intrarea in Cartea Recordurilor in mai multe randuri.
record.jpg

Festivaluri culinare, targuri gastronomice sau serbari din diverse zone ale tarii au constituit ocazii numai bune pentru ca romanii sa-si puna la incercare creativitatea si ambitia. Astfel, acestia au doborat mai multe recorduri la capitolul culinar. Si nu s-au oprit doar la bucate cu specific traditional, ci si-au aratat indemanarea si in pregatirea unor mancaruri internationale. Iata care sunt categoriile din Cartea Recordurilor care ne apartin:

Cea mai lunga tarta

In Romania, cea mai lunga tarta a fost preparata la Sibiu si a reprezentat 2000 de portii, pentru care s-au folosit 200 kg de capsuni, 25 kg crema de vanilie si 150 kg de aluat.

Cel mai mare tort

Tot la capitolul dulciuri, cel mai mare tort din Romania a impresionat printr-o greutate de doua tone si o lungime de 50 de metri. Ca ingrediente, s-au folosit 300 kg de crema de ciocolata si 200 kg de frisca.

Cea mai mare coliva

Inregistrata drept produs specific romanesc si consemnata ca prajitura de comemorare, coliva care a intrat in Cartea Recordurilor a cantarit 5 tone. Bucatarii de la Brasov care au participat la prepararea colivei au avut nevoie de 1,5 tone de grau, 2,5 tone de apa, 500 kg de stafide, 400 kg de zahar, 150 kg de cacao, 200 kg de bomboane, 25 kg de esenta de rom si sute de pliculete de zahar vanilat.

Cea mai mare pasca

Pregatita la Radauti in 2009, cea mai mare pasca din lume a cantarit 170 kilograme si a masurat un diametru de doi metri si o grosime de peste zece centimetri. Ingredientele pentru uriasa pasca de forma rotunda au fost aduse in cantitati impresionante: 300 de oua, 45 kg de branza de vaci si 3 kg de stafide. Pasca Gigant a devenit o traditie si este preparata an de an in Vinerea Mare.

Cel mai mare bulz

In 2009, un bulz de 189 metri lungime a intrat in Cartea Recordurilor. Un ingredient special a dat gustul aparte, dar bucatarii din Sibiu au dorit sa pastreze secretul. In ceea ce priveste restul retetei, s-au folosit 450 kg de malai, 850 de litri de apa, 250 kg branza de vaci, 14 kg de sare si 30 de litri de ulei.

Cea mai mare omleta taraneasca

A fost nevoie de 30.000 de oua pentru a pregati uriasa omleta. Rezultatul muncii a 20 de bucatari a masurat 20 de metri patrati si a cantarit 3,75 tone.

Cea mai mare tocanita

Pentru cele 12.000 de portii de tocanita servite la Arad, s-au folosit cantitati impresionante de ingrediente. A fost nevoie in egala masura de cate o tona de cartofi si carne, dar si de 160 kg de ceapa si 60 kg de ardei.

Cel mai mare bors de pastrav

Recordul mondial a fost inregistrat la Ciocanesti, in judetul Suceava, unde au fost necesare peste 100 kg de pastrav si 300 de litri de apa pentru a obtine un bors delicios.

Cea mai mare ciorba de burta

Opt bucatari au reusit in 2009 sa doboare un alt record in materie de ciorba, de aceasta data de burta. Pregatirile culinare au durat sapte ore, iar rezultatul a avut 1.058 de litri, echivalentul a peste 5.000 de portii.

Cel mai lung carnat afumat

Peste 150 de kilograme de carne de porc au fost tocate pentru a obtine cel mai lung carnat afumat, omologat in Romania acum trei ani. “Capodopera” a avut 392 de metri si a fost degustat de bucuresteni cu mustar si paine.

Cel mai mare gulas

Bucatarii romani si-au incercat norocul si la preparate culinare din afara specificului national. Asa se face ca au intrat in Cartea Recordurilor pentru cel mai mare gulas din lume, de 7.300 de litri. Recordul a fost inregistrat la Baia Mare, mancarea fiind pregatita intr-un ceaun cu diametrul de trei metri.

Cel mai lung lant de pizza

Nici italienii nu au reusit sa-i intreaca pe romani in prepararea celui mai lung lant de pizza din lume. Acesta a fost realizat in 2009 la Bucuresti, masurand 496 de metri lungime. Lantul format din peste 2.200 de pizza a necesitat 600 kg de faina, 400 kg de mozzarella, 200 kg sos de rosii, 15 litri ulei de masline si 3 kg drojdie de bere.

Cel mai mare balmos

Recordul dateaza din 2007 si apartine motilor care au pregatit 500 de kilograme de balmos. Mancare traditionala a ciobanilor carpatini, balmosul a fost impartit in 2.000 de portii. Pentru pregatirea lui a fost nevoie de 443 kg de smantana, 35 kg de faina si 55,3 kg de malai.

Cea mai lunga funie de ceapa

Funia de ceapa a fost realizata de 13 impletitoare din Turda, care si-au doborat in 2007 propriul record obtinut in anul anterior. Funia a masurat 176,2 metri si a cantarit 600 de kilograme.

Facebook Comments

PUBLICITATE

PUBLICITATE

EVENIMENTE



PUBLICITATE