Reducerea TVA la alimente revine in actualitate

Sursa
Digi24
Foto
Shutterstock
Premierul desemnat Victor Ponta avanseaza masuri economice radicale. Una dintre cele mai controversate este scaderea TVA de la 24 la 9 %. Se presupune ca o astfel de masura ar putea duce la scaderea preturilor cu 10 %.
tva_la_alimente_100862026.jpg

Potrivit Digi24, cei mai critici comentatori spun, insa, ca ieftinirea e o iluzie pentru ca piata e libera, iar Guvernul nu poate obliga comerciantii sa scada preturile.

Cerealele, painea, laptele si legumele sunt produsele care ar putea fi taxate cu un TVA redus.

Unii economisti spun insa ca masura va vaduvi bugetul de un miliard de euro. Mai mult, nimeni nu garanteaza faptul ca un TVA mai mic ii va obliga pe comercianti sa reduca preturile.

Producatorii din domeniile vizate cred insa ca un TVA mai mic ar duce la scaderea evaziunii fiscale la 20%fata de 40% cat este in prezent. In tot sectorul alimentar, evaziunea ajunge la 80% din productie.

Aplicarea unei cote de 9% a TVA ar duce la scaderea evaziunii si la cresterea incasarilor bugetare cu 350 de milioane de euro, doar in sectorul de panificatie. Economistii spun ca scaderea TVA ar trebui sa fie chiar mai mare.

Facebook Comments

PUBLICITATE

PUBLICITATE

EVENIMENTE



PUBLICITATE