Restaurantul Fifteen – Jamie Oliver si cei 15 ucenici

Text
Liana Vasilescu
Sursa
Revista Beau Monde Style
Foto
Getty Images
Asa s-ar putea numi povestea lui Jamie si a restaurantului Fifteen, pentru ca are toate ingredientele unui basm: o locatie minunata, un maestru-vrajitor care face magie folosind lucruri de zi cu zi si o idee care parea la inceput utopica – cum sunt toate ideile din basme.
fifteen.jpg

Conceptul de care vorbeam in introducere este cel care a dat numele lantului de restaurante si al Fundatiei Fifteen, care se foloseste de „magia gatitului“ pentru a da unor tineri fara joburi, dar cu entuziasm si talent, sansa unui altfel de viitor si catre care se duc toate profiturile obtinute in restaurante.

In 2002, Jamie Oliver a strins un grup de cincisprezece tineri mai putin privilegiati de soarta, care nu intrasera in viata lor intr-o bucatarie de restaurant, si, pe parcursul unui internship de 12 luni, Fifteen’s Apprentice Programme i-a transformat in bucatari profesionisti gata sa-si inceapa propria cariera in domeniu. De atunci, mai mult de 220 de tineri au absolvit cursul in toate restaurantele (in afara de Londra, mai sint trei, in Cornwall, Melbourne si Amsterdam), unii dintre ei avind acum propriile restaurante sau emisiuni, de la Londra la New York sau Sydney. Mai mult de 90% dintre ucenici au ramas in business, si programul este in continua crestere.

Cu adevarat spectaculos e ca Fifteen e mult mai mult decit un loc unde te hranesti. E si asta, dar e si atelier, si rampa de lansare, si, uneori, terapie alternativa pentru tinerii care petrec aici un an din viata lor si care trec adesea prin transformari uluitoare. E acel gen de idee… idealista, despre care spui ca nu va functiona niciodata si care se incapatineaza sa demonstreze tuturor contrariul.

Magia locului se regaseste si in amenajare, care a fost incredintata unui birou de arhitectura inventiv si nonconformist, Blacksheep Creative. Cei doi parteneri de la Blacksheep, Tim Mutton si Jo Sampson, au fost cu siguranta cuceriti de ideea entuziasta a proiectului lui Jamie – de altfel, o idee in concordanta cu misiunea lor artistica, inspirat declarata pe site: „Suntem provocatori, antreprenori si extrem de imaginativi. Impingem limitele viziunii clientilor pentru a crea spatii incitante, inteligente si relevante. Cream elementul crucial care  face diferenta si ii permite proiectului tau sa fie nu doar «bun», ci «exemplu durabil de design spectaculos».” Asa ca s-au imbarcat pro bono in aceasta aventura, oferind viziunea creativa, dar si coordonind o echipa de furnizori specializati care, la rindul lor, au „donat” cu generozitate timp, servicii si produse pentru reamenajare.

Iata deci ca nu degeaba spuneam ca Jamie este un adevarat „vrajitor” – sa determini atita lume sa lucreze cu scopuri non-lucrative idealiste in minte nu-i deloc usor. Conceptul de reamenajare a pornit de la dorinta de a reconecta interiorul la istoria cladirii – pentru ca restaurantul se afla intr-o constructie veche, aproape istorica, mentinind in acelasi timp aerul urban contemporan. Ambele zone de luat masa (trattoria de la parter si restaurantul gourmet de la subsol) au fost „improspatate” cu ajutorul podelei din lemn si a nuantelor discrete pentru pereti. O paleta coloristica de tonuri de pamint – de la roscat si castaniu la culoarea pietrei – a fost folosita pentru panourile din piele, clantele usilor si materialele
folosite pentru balustrade.

Iata cum descrie Jo Sampson directiile de amenajare: „Am vrut sa aducem un pic de suflet si de «istorie» inapoi in interior – restaurantul are o locatie minunata intr-o cladire veche, superba, si era pacat sa nu conectam texturile cladirii si contextul ei temporal cu paleta noastra de materiale. Astfel, restaurantul este modern si citadin fara a pierde nimic din bogatia si caldura unei case primitoare.”

La etaj, Trattoria se construieste mai degraba pe texturi de cupru si lemn, care pun mai bine in valoare selectia de pastrama afumata si alte specialitati de sunca si cirnati suspendate de bar. Proiectul de reamenajare a fost continuarea unei colaborari reusite, incepute atunci cind arhitectii de la Blacksheep au avut un succes rasunator cu amenajarea celuilalt restaurant italian al lui Jamie din Westfield.

La Fifteen, o schimbare de meniu a acompaniat redecorarea, astfel ca mesajul sa fie coerent: la locuri noi… bunatati noi. Aceeasi echipa alcatuita din 28 de chefs profesionisti indruma cel mai recent grup de 15 ucenici si construiesc feluri de mincare inspirate din cele mai incitante zone culinare ale Italiei – Campania, Toscana, Piemonte si Puglia.

Remarcabil e ca nici unul dintre restaurantele Fifteen nu functioneaza in zone centrale – de exemplu, cel din Londra este singura atractie dintr-o parte mai degraba ignorata de traseele turistice. Jamie nu se dezminte – asa cum da o sansa tinerilor ucenici, la fel procedeaza si cu cartierul. Asa cum ne-am obisnuit, Jamie isi acompaniaza fiecare initiativa, inclusiv programul Fifteen, de emisiuni TV extraordinare.

Exista, fara indoiala, citeva aspecte care tradeaza o strategie de marketing serioasa – de exemplu, la finalul mesei primesti nota rulata ca o diploma –, dar veselia chelnerilor este autentica, promptitudinea lor vine din convingere, iar faptul ca pe masa sint pliante in care afli ce produse sub marca proprie se pot cumpara aici nu inseamna decit ca fundatia are sanse sa functioneze multa vreme de acum incolo.

Citeste mai multe materiale interesante despre Lifestyle in Revista Beau Monde Style!

Facebook Comments

Admin

Adauga comentariu

Click aici pentru a comenta

PUBLICITATE

PUBLICITATE

EVENIMENTE



PUBLICITATE