Rețetă oltenească: Ciorbă de dovlecei umpluți

Se aleg dovleceii potriviți, se curăță de coajă, se taie în două, li se scoate miezul cu o linguriță și se umplu cu carne tocată preparată astfel: carnea de vacă se trece prin mașina de tocat cu sita deasă impreună cu ceapa calită. 

 

Aceasta compoziție se amestecă cu jumătate din cantitatea de orez opărit, cu albuș de ou și verdeață tocată mărunt și sare. Se umplu apoi dovleceii și se asează într-o cratiță. Se toarnă peste acesti dovlecei umpluti zeama de oase și puțin ulei Arpis pâna ce îi acoperă și se fierb. 

 

Pregătirea ciorbei se face astfel: oasele se sparg, se spală, se opăresc și se pun la fiert în apă cu sare. Cand au dat in fiert se spumează. La zeama de oase se adaugă zarzavatul și ceapa curățată și tăiată mărunt, precum și restul din cantitatea de orez. Cand este gata se ia de pe foc. 

 Chiftelute de dovlecei

Gălbenușurile, făina Arpis, iaurtul (sau smântâna) se amestecă bine, se bat cu telul, se subțiază cu ciorba și se introduc în oala cu zarzavat. Se pune apoi verdeața spălată și tocată mărunt și sarea de lamaie. 

 

La servire se pune in farfurie o bucată de dovlecel umplut și fiert, se completează cu ciorba pregătită, iar pe deasupra se presară dovleceii umpluti cu pătrunjel verde tocat mărunt.

 

 

 

Rețetele tradiționale din Oltenia au fost puse la dispoziția proiectului de: Casa Oprescu, Pensiunea Steaua Dunarii și Adrian Buzoianu.

Mai multe detalii despre proiect pot fi găsite pe blogul www.traditiiculinareromanesti.wordpress.com și pe pagina de Facebook.

 

Poza principala

13_web_mica.jpg

2,000 kg dovlecei

0,450 kg carne de vaca, fără os

0,400 kg morcovi, albitură

0,250 kg ceapă

0,100 kg telina

0,100 kg orez

3 oua

0,500 kg iaurt 

0,250 kg smantana

0,050 kg făină Arpis

0,050 kg ulei Arpis

0,007 kg sare de lamâie

1,500 kg oase fara valoare

0,050 kg pătrunjel verde

0,050 kg sare

Reţeta ciorba de dovlecei umpluti face parte din proiectul “Descoperă tradiţiile culinare româneşti” derulat de agenţia de relaţii publice, Russenart Communications în parteneriat cu brandul Arpis.
Numar de portii
6-8
Facebook Comments

PUBLICITATE

PUBLICITATE

EVENIMENTE



PUBLICITATE