Uncategorized

Rețetă tradițională din Muntenia: Vinete umplute

Mod de preparare:

1. Se taie vinetele în două pe lungime și se pun în apă cu sare pentru 30 de minute. Se scot din apa, se șterg cu prosoape de hârtie, se crestează mijlocul și se scoate miezul, lăsând o margine puțin mai groasă.

2. Se așează jumătățile de vinete pe o tavă termorezistentă și se introduc în cuptorul preîncalzit pentru 15 minute.

3. Se toacă ceapa și se călește în uleiul Arpis incins cu puțină apă timp de 2 minute. Se adaugă carnea și ardeiul tăiat cubulețe, circa 100 ml de apă și se lasă pana scade zeama.

4. Se pun roșiile cubulețe cu tot cu sos, miezul de la vinete tocat și se lasă până a scăzut zeama, amestecand din cand in cand. Se condimentează cu sare și piper.

5. Pentru sos, se topește untul într-o crăticioară, se adaugă făina Arpis in ploaie, amestecând continuu cu un tel mic, dupa care se toarnă treptat câte puțin lapte rece si se amestecă  permanent. 

6. Se pune puțină sare și se lasă să fiarbă, la foc foarte mic, până s-a îngroșat, amestecând permanent. La final trebuie să fie un sos fin și mai gros. Daca sosul este prea gros, se mai adaugă lapte. Se lasă să se racorească puțin.

7. Se umplu jumătățile de vinete cu amestecul de carne, se întind deasupra câte 2-3 linguri cu sos alb și se presară cașcaval ras. Se introduce tava cu vinete umplute în cuptor pentru 40 de minute, la foc mediu.

 

 

Rețetele tradiționale din Muntenia au fost puse la dispoziția proiectului de Complex Drăgănești de Vedea, Mariana Robescu (blog Rețetele Marianei), Casa Anduțu și Casa Wenge. 

 

Mai multe detalii despre proiect pot fi găsite pe blogul www.traditiiculinareromanesti.wordpress.com și pe pagina de Facebook.

Poza principala

13_mica.jpg

3 vinete medii

500 g carne tocata

2 cepe mari

1 cutie mica rosii in bulion

1 ardei gras rosu

2 linguri ulei Arpis

100 g cașcaval

sare

piper

 

Pentru sosul alb

50 g unt

2 linguri făină albă Arpis

300 ml lapte

1 praf de sare

Reţeta cu vinete umplute face parte din proiectul “Descoperă tradiţiile culinare româneşti”.
Numar de portii
3-4
Facebook Comments


Mariana.F

Adauga comentariu

Click aici pentru a comenta

PUBLICITATE

EVENIMENTE



PUBLICITATE