Uncategorized

Rețetă tradițională veche: „Puțe cu mac”

1. Cartofii se fierb în coajă (preferabil sa fie albi, mai sfărâmicioși) apoi se curăță, se cântăresc 750 g și se zdrobesc bine intr-un castron. Se adaugă sarea, grisul și făina, pentru început doar 200 g de făină. 

2. Se framântă un aluat molcuț, încă lipicios, dacă e nevoie se mai adaugă câte o lingură de făină, dar în niciun caz nu trebuie să fie un aluat tare. Se pune o oală de 4 litri cu apă sărată la fiert (sare cât pentru fierberea pastelor, aproximativ 2 lingurițe). 

3. Se presară cu făină planul de lucru și se răstoarnă aluatul, împărțindu-l în bucățele egale. Se modelează pe planul de lucru puțișoarele nu mai lungi de 9-10 cm. Până se termină toate de modelat, va clocoti și apa în care se plonjează toate deodată. 

4. Separat, se topește untul într-o cratiță apoi se stinge focul. Cand ”puțele” se ridică la suprafață se mai lasă să fiarbă în clocote mici 1-2 minute apoi se scot cu spumiera, scurgându-le de apă și plonjându-le direct în untul topit.

Prajitura cu mac

5. Se amestecă cu grijă, de preferat cu o spatula flexibilă, ca să nu se rupă „puțele” și să se îmbrace toate cu untul topit. Se adaugă imediat macul măcinat amestecat cu zahărul pudră.

6. Cu aceeași spatulă flexibilă, se amestecă bine până când macul este omogen distribuit (după gust, se poate pune mai mult sau mai puțin zahăr). Se servesc imediat, calde, dar sunt la fel de bune și după ce s-au răcit puțintel.

 

Secretele Bucatarului

1. Daca doriti, puteti să faceți aluatul de post, renunțând la ou și la untul topit (eventual, inlocuiți-l cu 1-2 linguri de ulei Arpis).

2. În Bihor, macul este înlocuit cu nucă măcinată. În funcție de gust, macul poate fi înlocuit și cu gris sau cu pesmet.

 

Rețetele tradiționale din Crișana au fost puse la dispoziția proiectului de Laura Laurențiu și Pensiunea La Bade Ioane. 

 

Mai multe detalii despre proiect pot fi găsite pe site-ul www.traditiiculinareromanesti.ro, pe blogul www.traditiiculinareromanesti.wordpress.com, precum și pe pagina de Facebook .

 

Poza principala

9.jpg

750 g cartofi fierți în coajă, cântăriți după fierbere și decojire

75 g gris Arpis

1 ou

1 praf de sare

200-250 g faina albă Arpis (în funcție de calitatea făinii pe care o folosiți, s-ar putea să intre mai multă sau mai puțină)

80 g unt (sau ulei Arpis)

6 linguri de mac măcinat prin mașină

6 linguri de zahar pudră amestecat cu un plic de zahar vanilat

 

În plus:

făină pentru presărat planul de lucru

Reteta face parte din proiectul “Descopera traditiile culinare romanesti”. în funcție de fiecare zonă geografică, rețeta o mai găsești și sub numele de „Cici”, „Nudli”, „Cnegne”, „Țîpari”, „Vuțane”, „Sulance”, „Puțurgăi”, „Puțișoare” sau „Puțărlăi”.
Facebook Comments

PUBLICITATE

PUBLICITATE

EVENIMENTEPUBLICITATE