Rosiile, bune la inima

Sursa
Revista Sanatatea de Azi
Foto
Fotolia
Crude, fara absolut nimic, mancate asa cum se mananca merele, în mancaruri sau salate, suc sau pasta, uscate sau bulion, rosiile sunt gustoase oricum. Dar fac bine si inimii!
40.fotolia_251699_subscription_l2.jpg

Patlageaua rosie vine din America Latina, fiind adusa, asemenea cartofului si altor bunatati, de conchistadori. Privita, asemenea cartofului si altora, cu circumspectie de europeni, patlageaua rosie a fost folosita initial doar ca planta ornamentala sau… afrodiziac. De aici, numele pomodorro (marul de aur) sau pomme d’amour (marul dragostei). Pe la noi, a ajuns abia în secolul al XIX-lea, fiind adusa de bulgari si sarbi.

Buna pentru inima si sange

Sucul si pasta de rosii protejeaza articulatiile, celulele nervoase si caile circulatorii ale sangelui, cu efecte directe asupra presiunii sangvine ridicate si în cazul unor boli vasculare (ateroscleroza coronariana, tromboza, hipervascozitatea sangelui).
Prin alcalinizarea sangelui (posibila datorita continutul ridicat în saruri minerale, îndeosebi potasiu si magneziu), rosiile sunt indicate în tratamentul bolilor reumatismale, în poliartroze si guta.

Licopenul continut în rosie reduce, asadar, semnificativ riscul aterosclerozei, iar incidenta infarctului miocardic scade cu 20-50% la persoanele care consuma frecvent rosii. Licopenul ajuta si la prevenirea formarii cheagurilor de sange, ce pot duce la infarct miocardic. Consumul constant de rosii împiedica deci aparitia problemelor cardiovasculare. Potasiul, prezent din belsug în rosii, ajuta, pe de alta parte, la scaderea tensiunii arteriale.

Facebook Comments

iulian.cazacu

Adauga comentariu

Click aici pentru a comenta

PUBLICITATE

PUBLICITATE

EVENIMENTE



PUBLICITATE