Sănătate cu susan

Sursa
Sănătatea de azi
Foto
shutterstock
Înnobilează gustul produselor de patiserie, dar şi al mâncărurilor cu specific oriental. Sunt crocante, delicioase, dar au şi calităţi terapeutice de invidiat.
susan.jpg

Vechi condiment indian, îl ştim de pe covrigeii calzi pe care-i ronţăim dimineaţa, în drum spre serviciu, sau îl savuram în feluri mai sofisticate, cu iz oriental, precum pasta Tahini. Iar uleiul de susan e un ingredient de bază în industria cosmetică.

 

Cornulete de cartofi cu susan si umplutura de branza de oaie

 

Ştiai însă ca seminţele de susan, în varianta nedecorticate şi neprăjite, conţin mai mult calciu decât cantitatea similară de lapte? Iar o mână de seminţe de susan crude asigura 74% din necesarul de cupru pentru un adult! Dar iată şi alte calităţi cu care se laudă aceste mici bobiţe de sănătate: conţin din belşug magneziu, fier și fosfor, vitamina B și vitamina E,  dar și acizi grași omega 6, duşmanii bolilor şi ai îmbătrânirii. 

 

Zeci de afecţiuni, un singur remediu

Practic, nu există boală sau simplu disconfort fizic care să nu-şi găsească alinarea cu ajutorul seminţelor de susan. Iată la ce-s bune ca “medicament”:

– Contribuie la îmbunatățirea funcțiilor sistemului nervos și ale sistemului cardiovascular.

– Protejează sistemul osos şi articulaţiile, fiind de mare ajutor în tratamentul artritei.

– Reglează digestia, combătând eficient constipaţia, şi ajută şi la tratarea hemoroizilor.

– Vin de hac infecţiilor urinare

– Uleiul din seminţe de susan combate migrenele şi disconfortul fizic creat de sindromul premenstrual.

 

Peşte îmbrăcat cu susan

 

– Pentru prevenirea parodontozei se aplică seară pe gingii, după spălarea dinţilor, 2-3 picături de ulei de susan;

– Arsurile sunt calmate de un terci din seminţe de susan râşnite şi apă.

– Au efecte benefice boli grave precum neuroparaliziile.

– Pentru detoxificarea organismului, consumă 15-20 g de pulbere din seminţe de susan amestecată cu puţină apă, de trei ori pe zi, cu zece minute înainte de masă.

– Prin importanta cantitate de calciu pe care o conţine, previn osteoporoza.

– Sunt bogate în arginină, un aminoacid care previne apariţia tumorilor.

– Cresc fertilitatea şi, în plus, sunt afrodisiace.

Înainte de a le consuma, înmoaie seminţele de susan în apă plată, pentru a facilita digestia.

 

Portofele cu dovlecei

 

Tahini, gustoasă şi tămăduitoare

Tahini este o pastă preparată din seminţe de susan măcinate. Are un gust grozav, dar este şi o importantă sursă de calciu, proteine, vitamina B, acizi graşi esenţiali ce menţin pielea frumoasă şi vitamina E care nu lasă celulele să îmbătrânească prematur. E însă şi extrem de bogată de calorii, deci ai grijă cât consumi, mai ales dacă eşti la dietă.

Cum o faci: Amestecă 50 g faină de susan cu puţină apă, până obţii o cremă consistentă. Înglobează ulei de floarea soarelui până când consistenţa devine ca a salatei de icre. Adaugă după gust sare, zeamă de lămâie şi usturoi pisat. Consum-o cu pâine prăjită sau cu lipie turcească.

 

Salata de vinete

Facebook Comments

Mariana.F

Adauga comentariu

Click aici pentru a comenta

PUBLICITATE

PUBLICITATE

EVENIMENTE



PUBLICITATE