Sănătate de fier!

Sursa
Femeia de azi
Foto
shutterstock
Fierul este macroelementul indispensabil organismului. Transportă oxigenul către ţesuturi, menţine imunitatea la nivel optim, asigură funcţia reproductivă şi nu numai acestea sunt atribuţiile lui.
fier.jpg

Ai o stare de oboseală permanentă şi inexplicabilă? Ai avut ameţeli şi dureri de cap, deşi te ştiai perfect sănătoasă? Ei bine, astfel de semne ar putea indica o carenţă de fier în organism. Vestea bună este că aceasta poate fi combătută dacă îţi faci un obicei din a consuma produse animale şi vegetale bogate în fier.

 

Cine are nevoie de mai mult fier?

Cât timp există în organism 4-5 grame de fier nu ai motive de îngrijorare. Dacă apare însă anemia feriprivă (afli simplu, printr-o analiză de sânge), ar trebui să iei măsuri. Fie că eşti însărcinată, alăptezi ori te afli în perioada menstruală, suplimentarea cantităţii de fier e absolut necesară. De asemenea, şi pentru cei cu hemoragii intestinale ori digestive, pentru vegetarieni şi atleţi de performanţă.

 

Top 10 alimente bogate în FIER care îţi cresc ca prin MINUNE performanţele fizice

 

Unde găsim mai mult fier?

Pentru a menţine cantitatea optimă de fier în organism e suficient să îţi faci o listă cu alimentele bogate în acest element şi să le consumi cu regularitate. Astfel, din dieta personală n-ar trebui să-ţi lipsească niciodată carnea roşie, peştele, gălbenuşul de ou şi pâinea neagră. Chiar dacă fierul din produsele vegetale se absoarbe mai greu, nu-s de ocolit nici fasolea uscată, soia, fructele deshidratate, alunele, nucile, legumele verzi şi cerealele integrale.

 

Strugurii, solutia pentru o sanatate de fier

 

Excesul de fier

Ce-i mult strică, spune o vorbă. E valabil şi-n cazul fierului din organism. Hipersideremia sau excesul de fier apare foarte rar, ce-i drept. Poate să-i afecteze mai ales pe copiii care primesc prea multe suplimente nutritive sau medicamente ce conţin mult fier. Dar ea poate apărea şi la cei care au hemocromatoză. În cazul acestei boli genetice, în care organismul nu este capabil să regleze absorbţia fierului, regimul e strict: fără alcool, vitamina C şi carne roşie.

 

5 avantaje ale ouălor fierte

Facebook Comments

Mariana.F

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

PUBLICITATE

PUBLICITATE

PUBLICITATE