Uncategorized

Sarbatoare cu masura

Text
Georgiana Idriceanu
Sursa
Revista Femeia.
Foto
Shutterstock
Sarbatorile romanesti, oricare ar fi ele, sunt o piatra de incercare pentru o femeie preocupata de silueta ei, pentru ca ne place sa ne aratam bucuria prin mancare. Avantul culinar de Paste poate fi tinut insa sub control cu ajutorul catorva trucuri.
sarbatoare_cu_masura.jpg

Poate ai tinut post, iar acum, in prag de sarbatoare, ti-e un pic teama de momentul in care stilul tau alimentar va reveni la normal. Exista o cale ca sa-ti protejezi silueta si, mai important, sanatatea sistemului digestiv: respectand traditia si, in acelasi timp, gustand din toate preparatele care-ti trec prin fata ochilor. Iata cateva reguli de buna purtare la masa!

Tine la programul de masa!

Pe cat posibil, incearca sa mananci la aceleasi ore pe care le-ai respectat pana acum, in ciuda numeroaselor vizite care se fac in aceasta perioada. Tine-te pe pozitie cu cele trei mese principale si doua gustari!

Este foarte important sa-ti pastrezi ritmul de ingerare a alimentelor; altfel, organismul nu va avea repere orare pentru primirea de materie prima, ceea ce va duce la stocarea de nutrienti pentru orice stare de urgenta ar aparea. Poti include preparatele speciale de Paste in orarul tau de masa in felul urmator:

1. Ciocneste un ou rosu la micul dejun. Nutritionistii spun ca oul este un aliment complet, pe care n-ar trebui sa-l asociezi nici cu painea (contine amidon, care  ingreuneaza digestia proteinelor din ou), nici cu branza (grasimile din produsele lactate nu se impaca bine cu proteinele din ou). Nici mustarul nu este un insotitor potrivit pentru ou, deoarece faina (de mustar) din care este fabricat acest sos contine amidon. Cel mai bine e sa combini oul cu salata verde sau, daca este prea devreme pentru un astfel de efort in bucatarie, pune pe farfurie cateva ridichi.

2. Doua felii de cozonac (taiate rezonabil de gros) sau o portie mica de pasca merg la gustarea din prima parte a zilei, care trebuie luata la cel putin doua ore dupa micul dejun, ca digestia acestuia sa fi trecut de stomac. Altfel, carbohidratii din deserturile de Paste vor tabari peste proteinele de la masa de dimineata si e posibil sa se lase cu crampe digestive, in afara de consecintele nefaste ale aceste combinatii asupra siluetei. Unde mai pui ca melanjul dintre carbohidrati si proteine impiedica absorbtia substantelor nutritive in organism.

DESCOPERA AICI RETETE DE PASTE!

3. Usureaza pranzul de cele trei feluri de mancare si fa o alegere inteleapta: pastreaza doar optiunile de fel principal, pe care sa le alternezi. Chiar si asa, tot trebuie sa te feresti de niste combinatii alimentare nerecomandate: nu strica buna oranduire a lucrurilor cu paine alba alaturi! Amidonul din ea impiedica digestia proteinelor din carne, iar digestia anormala favorizeaza acumularea de grasimi de catre organism. Aceeasi situatie este si daca alegi o garnitura de cartofi sau orez. Tot salata te salveaza.

4. Completeaza-ti doza necesara de vitamine cu o portie de fructe! In mod normal, ar trebui sa iei aceasta gustare inainte de pranz, dar, daca alegi intre cozonac, pasca si fructe, cele din urma sunt cel mai putin nocive de consumat dupa-amiaza. Important este sa nu combini fructele intre ele: daca ai inceput cu un mar, al doilea fruct va fi tot un mar; citricele se combina intre ele; strugurii mananca-i pe indelete, bob cu bob, ca sa nu te mai tenteze alte fructe.

5. Cina este inca o piatra de incercare, peste care poti trece cu usurinta daca iti aduci aminte sa nu mananci drobul cu mustar, ci tot cu salata. Iar ciorba – bineinteles, in alta seara –, fara smantana si cu maximum doua felii de paine integrala. Daca pui o bucatica de carne in farfuria cu ciorba, ia-ti adio de la cele doua felii de paine! Nutritionistii recomanda ca in componenta cinei sa predomine proteinele. Si sa treaca cel putin doua ore pana te culci.

Facebook Comments


Admin

Adauga comentariu

Click aici pentru a comenta

PUBLICITATE

EVENIMENTE



PUBLICITATE