Semințe miraculoase

Text
Georgiana Hagiu
Sursa
Femeia de azi
Foto
shutterstock
Mici, dar bogate în proprietăți nutritive, semințele de susan, mac sau chia sunt cultivate și consumate de mii de ani.
seminte.jpg

Dacă susanul și macul sunt deja cunoscute, fiind folosite cu precădere în gastronomie, semințele de chia au ajuns mai recent pe rafturile magazinelor naturiste. Fiecare în parte este o sursă inestimabilă de sănătate, ceea ce o recomandă pentru consumul frecvent. Iată de ce:

 

Susan

Despre susan se știe că este foarte bogat în magneziu, cupru, fier, fosfor și calciu. Dintre toate semințele și sâmburii pe care-i consumăm, el are cel mai ridicat conținut de fitosteroli, substanțe care scad colesterolul rău. În plus, semințele de susan bogate în vitamina E, un puternic antioxidant, uleiul produs prin presarea lor reduce tensiunea, iar zincul din compoziție este esențial pentru producerea colagenului și prevenirea osteoporozei.

 

Secretele seminţelor de cânepă

 

Mac

Presărate peste produsele de patiserie, covrigi, saleuri, plăcinte, adăugate în salate sau diverse tipuri de brânzeturi, semințele de mac au o aromă inconfundabilă, apreciată de mulți. Cât privește beneficiile pe care le aduc sănătății, se știe despre ele că sunt bogate în acid linoleic, recomandat pentru afecțiunile cardiovasculare sau digestive. Înplus, sunt o importantă sursă de calciu și cupru – două lingurițe cu semințe mărunțele conțin în jur de 25-32% din doza zilnică recomandată din aceste minerale. Te poți bucura de beneficiile lor dacă le adaugi în salate sau în combinații delicioase de fructe pasate și amestecate cu puțină apă plată – așa-numitul smoothie.

 

 

Chia

Semințele de chia seamănă foarte bine cu cele de mac, fiind deseori confundate cu ele. Se știe că sunt un supliment alimentar de mare ajutor pentru persoanele care fac efort fizic intens, pentru că sprijină eliberarea lentă de energie, de care au nevoie atât diabeticii, cât și sportivii. Apoi, consumul de semințe de chia ajută la eliminarea toxinelor din colon și grăbesc metabolismul datorită acizilor grași esențiali pe care-i conțin.

 

De ce e bine sa consumi migdale, nuci si fistic

Facebook Comments

PUBLICITATE

PUBLICITATE

EVENIMENTEPUBLICITATE