Uncategorized

Sfaturi pentru curatarea ecologica a cuptorului

Text
Alexandra Badita
Sursa
KitchenStewardship.com
Foto
Shutterstock
O vorba de demult spunea ca mancarea e gata abia dupa ce ai spalat toate vasele folosite la gatit, aragazul si cuptorul. Pentru a face cuptorul luna cat mai repede si fara a folosi produse din comert, poti sa apelezi la modalitati ecologice.
aragaz.jpg

Substantele de curatat cuptorul si aragazul ataca adeseori pielea si pot fi toxice, de aceea ai putea sa le eviti. Daca ai un cuptor pe care il poti programa la auto-curatare, atunci poti sa rasufli fericita. Pentru celelalte tipuri de cuptoare, nu ne ramane decat sa trecem la treaba, dar sa incercam sa scutim energia electrica si energia proprie.

Asadar, daca s-a varsat sos sau orice tip de compozitie in cuptor, urmeaza pasii de mai jos:

– Daca ai observat inainte sa fie gata mancarea din cuptor si de preferat inainte sa inceapa sa se degaje mirosul de arsura, poti salva situatia prin tapetarea cu un strat generos de sare pe partea inferioara a cuptorului.
– Inainte de a se raci complet cuptorul, pune-ti manusile de bucatarie si, cu grija, freaca zona patata cu o carpa.
– Dupa ce s-a racit si poti scoate gratarul cuptorului, presara pe pata sare si bicarbonat de sodiu, eventual poti sa picuri si putin otet cu apa, apoi trebuie sa te incumeti sa freci cat mai bine. Poate ca nu vei scapa de toate urmele de grasime, dar cu siguranta nu vei avea parte de miros de arsura atunci cand vei porni data viitoare cuptorul.
– In cazul in care pata se incapataneaza sa nu iasa prin simpla frecare, poti pregati o pasta din bicarbonat de sodiu stins in apa, pe care sa o aplici pe zona murdara. Asteapta 30 de minute, dupa care curata cu un spalator de plastic (nu de sarma).

Desigur, cel mai simplu mod pentru a scapa de murdarie ar fi sa o eviti de la bun inceput, dar in cazul accidentelor, cand sosul da pur si simplu pe dinafara tavii sau blatul prajiturii “explodeaza”, atunci trebuie sa fii pregatita. Intre timp, incearca sa:

– Nu acoperi toata partea inferioara a cuptorului cu folie de aluminiu, pentru ca aceasta va impiedica circulatia caldurii in interior.
– Asaza folia de aluminiu pe gratarul pe care pui tava in cazul in care te astepti sa dea pe dinafara.
– Gandeste-te bine inainte de a alege tava sau recipientul in care vei prepara o mancare cu mult sos in cuptor si estimeaza spatiul de care va avea nevoie pentru a se “desfasura” in cuptor.
– Atunci cand gatesti cartofi copti, inteapa-i inainte de a-i baga la cuptor pentru a nu “exploda”, mai ales daca nu ai de gand sa ii acoperi cu hartie de copt.

Facebook Comments


Admin

Adauga comentariu

Click aici pentru a comenta

PUBLICITATE

EVENIMENTE



PUBLICITATE