Sfaturi pentru un colesterol bun

Sursa
Femeia de azi
Foto
© marcelokrelling – Fotolia.com
Ţi-a ieşit la analize colesterolul mare? Nu ignora, dar nici nu te panica, acţionează pentru reglarea valorii acestuia în limite normale. Apoi păstrează un stil de viaţă sănătos şi o alimentaţie echilibrată.
fotolia_60573279_subscription_xxl.jpgc_marcelokrelling_-_fotolia.com_.jpg

1.Evită grăsimile saturate

Adoptarea unei diete sănătoase e primul pas în lupta cu un colesterol mărit. Iată la ce alimente bogate în grăsimi rele trebuie să renunţi ori să le consumi strict ocazional:

-lapte integral, frişcă, îngheţată;

-unt, maioneză, brânză grasă;

-cașcaval, brânză topită, brânzeturi franţuzeşti;

-mezeluri: cârnaţi, parizer, salam, crenvurşti;

-friptură grasă;

-rața şi gâsca de la supermarket (preferă-le pe cele de curte);

-produsele de cofetărie, patiserie şi fast-foodul;

 

2.Mănâncă produse care scad colesterolul

Aşa cum unele alimente cresc nivelul colesterolului în sânge, altele îl scad. Ai grijă deci să introduci în meniu fructe şi legume proaspete, somon (mare furnizor de grăsimi bune), cereale integrale, nuci şi seminţe, lactate degresate, uleiuri nesaturate: de porumb, de măsline, de soia.

 

Budincă de somon

 

3.Găteşte uşor

Nu doar ingredientele influenţează nivelul colesterolului din organism, ci şi modul în care prepari mâncarea. Obişnuieşte-te să găteşti legumele la abur, iar carnea doar s-o frigi pe grătar sau pe teflon. Înainte de preparare, îndepărtează cu cuţitul toată grăsimea vizibilă de pe bucăţile de carne. Puiul îl poţi găti cu tot cu piele, dar n-o mânca!

 

Pui cu ardei si dovlecei la gratar

 

4.Consumă zilnic seminţe de in

S-a dovedit că seminţele de in, consumate cu regularitate, reduc nivelul colesterolului rău LDL datorită acizilor graşi omega 3 şi fibrelor. Adăugă o linguriţă în cerealele cu lapte sau fă-ţi o gustare dintr-o lingură cu seminţe de in şi un iaurt.

 

Semințe miraculoase

 

5.Mizează pe fibre

Fibrele solubile ajută la scăderea nivelului de colesterol rău (LDL) prin facilitarea absorbţiei acestuia în intestine. Se găsesc în: mere, prune, afine, mazăre, fasole, ovăz, orz, secară. Suplimentele alimentare cu fibre sunt şi ele de folos.

 

Tarta crocanta de secara

Facebook Comments

PUBLICITATE

PUBLICITATE

EVENIMENTE



PUBLICITATE