Soia nu ajuta la prevenirea diabetului

Text
eCuisine
Sursa
Reuters
Foto
Shutterstock
Alimentele si suplimentele din soia nu ajuta la controlarea zaharului din sange, arata un nou studiu, citat de Reuters.
soia.jpg

Unele teste clinice au relationat soia de controlarea zaharului din sange, dar noul studiu combina rezultatele a 24 de experimente anterioare si au descoperit ca prin cresterea consumului nu se imbunatateste nivelul zaharului din sange.

Au fost remarcate niste imbunatatiri de pe urma consumului de tofu, de exemplu, spre deosebire de suplimentele din soia.

Noua dintre textele clinice au studiat alimentele pe baza de soia. In cadrul acestora, persoanele cu o dieta bogata in soia au inregistrat o usoara imbunatatire a nivelului zaharului din sange comparativ cu persoanele care nu mancau multa soia, arata studiul publicat in American Journal of Clinical Nutrition.

Dar, este prea devreme pentru a spune ca tofu are beneficii pentru diabeti, dau pentru cei predispusi la diabet, spune dr. Suzanne C. Ho, de la Universitatea din Hong Kong.

Pana acum, cea mai buna cale este sa urmam recomandarea generala privind prevenirea diabetului – exercitii fizice regulate, monitorizarea caloriilor si o alimentatie sanatoasa, cu multe fructe si legume, cereale bogate in fribre si grasimi nesaturate.

In total, cele 24 de studii includ 1.518 adulti, o parte dintre ei bolnavi de diabet. Experimentele au durat intre o luna si un an. Echipa de cercetatori chinezi au adunat datele si au descoperit ca cercetarile de laborator arata ca proteinele din soia ajuta la tinerea sub control a nivelului de zahar din sange.

 In cele mai multe dintre experimente, cercetatorii au pus voluntarii sa ia aleatoriu un supliment cu proteine de soia sau un placebo, pentru comparatie. Noua studii au testat valoarea includerii alimentelor din soia in dieta comparativ cu urmarea unei diete standard. Analizand consumul de soia, cercetatorii nu au remarcat niciun impact asupra nivelului de zahar din sange. 

Ho spune ca este nevoie de mai multa cercetare pentru a trage o concluzie relevanta pe aceasta tema.

 

Facebook Comments

Taguri

cmanager

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

PUBLICITATE

PUBLICITATE

PUBLICITATE