Uncategorized

Sondaj printre europeni: Cat inseamna o portie?

Text
eCuisine
Sursa
Science Daily
Foto
Shutterstock
Informatiile despre portii sunt de multe ori trecute pe ambalajul alimentelor si bauturilor, dar se cunosc foarte putine lucruri despre perceptia consumatorilor asupra acestora.
cioco.jpg

European Food Information Council a realizat un sondaj printre 13.117 europeni din Germania, Marea Britanie, Franta, Spania, Polonia si Suedia care scoate la iveala felul in care europenii interpreteaza si folosesc aceste date, in contextul obezitatii crescande in UE.

In toate tarile, rezultatele arata ca respondentii cred ca o portie este cantitatea de mancare sau bautura pe care o persoana  ar trebui sa o consume la o masa, si nu ce consuma.

Desi doar o treime dintre respondenti cauta informatiile despre portii pe ambalaje, aproape jumatate dintre acestia spun ca aceste informatii sunt relevante pentru ei. Acest lucru difera in functie de tara – 70% in Spania sau 36% in Germania. Motivele de la baza importantei informatiilor despre portii stau in faptul ca oamenii pot determina, astfel, cate portii sunt in produsul respectiv, cat ar trebui sa cumpere si sa manance sau asta le permite sa-si monitorizeze consumul nutritional.

Insa pretul si data expirarii sunt cele mai cautate informatii pe ambalaj – 90% dintre consumatori spun ca se uita des sau intotdeauna dupa aceste date.

Pentru 15 din cele 19 tipuri de tipuri de alimente analizate in cadrul sondajului, peste jumatate dintre respondentii din toate cele sase tari spun ca portia de pe ambalaj este “exact cat le trebuie”. In celelalte cazuri, respondentii le considerau prea mici.

Consumatorii prefera modalitati diferite de prezentare a informatiilor despre portii, in functie de tipul de alimente. In cele mai multe cazuri, ei prefera “pe pachet”. Acestia au ales “la 100 g” sau “la 100 ml” pentru branza, bauturi racoritoare, supa si condimente. In cazurile in care alimental respectiv putea fi impartit in unitati – biscuiti, paine feliata, batoane de ciocolata, carne feliata, sandvisuri, dulciuri – informatiile nutritionale pe unitate erau pe primul sau al doilea loc intre preferinte.

Respondentii nu erau siguri de cine sau ce determina marimea portiei. Cel mai popular raspuns a fost ca producatorul decide acest lucru. Francezii, polonezii si spaniolii au considerat ca nutritionistii sunt cei care decid, iar multi nu au stiut sa indice pe nimeni. Cantitatea de calorii este factorul pe baza carora sunt portionate alimentele, spun respondentii.

Facebook Comments


PUBLICITATE

EVENIMENTE



PUBLICITATE