Stafide de pe butucul din grădină

Foto
shutterstock
Stafidele constituie una din cele mai frecvente metode de conservare a strugurilor.
stafide.jpg

Stafidele se produc din soiuri speciale fără sâmburi, cunoscute ca „soiuri pentru stafide”. În acest scop strugurii se lasă pe butuc şi se recoltează doar la supramaturare, după ce au depăşit faza de coacere, după care se vor usca. Pentru o uscare mai rapidă se poate folosi cuptorul. Boabele, datorită scăderii conţinutului de apă, îşi micşorează volumul: de fapt, din acestea se formează unconcentrat de struguri, cu un conţinut ridicat de zahăr – de aproximativ 75% – în timp ce majoritatea substanţelor utile – potasiu, calciu, magneziu, fier – rămân prezente. 

 

Secrete de… stafide!

 

Conţinutul caloric al stafidelor este de patru ori mai mare decât al strugurilor, de aceea ele constituie un izvor de energie foarte sănătos. Se cunosc mai multe tipuri de stafide. Stafidele negre, cu boabe mici, fără sâmburi, sunt cunoscute ca şi stafide de Corint, denumire care provine de la numele oraşului grecesc Corinthos. Stafidele Sultanina sunt obţinute din boabe mari de struguri, de culoare deschisă. Au o consistenţă mai moale decât stafidele mici, negre. Cea mai mare producătoare de stafide este Turcia, în special în ce priveşte stafidele Sultanina.

 

Sursa: Cultura vitei-de-vie in gospodarie, Editura Casa

Facebook Comments

Mariana.F

Adauga comentariu

Click aici pentru a comenta

PUBLICITATE

PUBLICITATE

EVENIMENTE



PUBLICITATE