Uncategorized

Tendintele alimentare ale verii in Romania: femeile sunt mai interesate sa manance sanatos decat barbatii

Sursa
Mediafax
Foto
Camera Press
Mancarea sanatoasa si meniurile exotice sunt tendintele acestei veri in consumul alimentar.
tendinte_alimentare_2011.jpg

Mancarea sanatoasa si meniurile exotice, comandate la restaurant pe baza a cat mai multe informatii cerute inainte, sunt tendintele acestei veri in consumul alimentar, potrivit unor studii realizate la nivel global si in Romania de Unilever Food Solutions, informeaza un comunicat.

Studiile Unilever Food Solutions arata ca oamenii iau decizii bune si reusesc sa gaseasca alternative sanatoase si gustoase atunci cand vine vorba de gatitul acasa, insa in cazul meselor servite in oras se petrece un blocaj, pus pe seama faptului ca oamenii nu-si pot da seama din meniu daca preparatele au fost gatite sau nu sanatos. Solutia ar fi aceea ca cei care mananca in oras sa indrazneasca sa ceara chelnerilor informatii despre ce urmeaza sa comande.

Studiile realizate mai arata ca cei care obisnuiesc sa manance in oras vor sa fie cat mai bine informati, in special cu privire la locul din care vin ingredientele continute de mancarea pe care o comanda si despre modul de preparare al mancarii. Doresc, apoi, sa evalueze intr-un mod cat mai riguros aportul nutritiv al ingredientelor din mancarea pe care o comanda.

Unul dintre studiile realizate in Romania de Unilever Food Solutions legat de obiceiurile de consum ale romanilor si realizat in martie 2011, arata ca femeile sunt mai interesate decat barbatii de mancarea sanatoasa. Barbatii romani mananca la localuri fast food (ex. kebap, shaorma etc.) si cantine si prefera carnea de porc, pe cand femeile mananca in oras mai degraba salate si deserturi si prefera pastele, salata bulgareasca, prajiturile si salata de fructe.

„O masa sanatoasa inseamna in primul rand echilibru. In functie de masa din zi pe care o luam in oras, putem alege unul sau mai multe feluri de mancare: traditia romaneasca, care inseamna o supa sau o ciorba la felul 1 si o combinatie intre carne, amidonoase si legume la felul 2, este buna, cu conditia sa alegem echilibrat felurile de mancare. O ciorba de vacuta grasa, eventual cu smantana, se completeaza bine cu un gratar de pui slab sau de peste, orez si o portie de salata verde sau de varza„, spune Rodica Tenu, nutritionist Unilever Food Solutions. O masa ideala ar fi compusa din legume in stare cruda sau preparate in asa fel incat sa ramana putin crocante, uleiuri vegetale in locul grasimilor animale, peste sau carne slaba in loc de carne grasa, garnitura (cartofi, orez, paste), preparata preferabil prin fierbere sau la cuptor, nu prin prajire, precizeaza nutritionistul.

„Pentru o alimentatie echilibrata, masa de pranz ar trebui sa se incadreze intre 700 si 1.000 kilocalorii, iar cina sa nu depaseasca 400 de kilocalorii. Nu e bine ca desertul sa treaca de 100 de kilocalorii, o alegere potrivita in acest sens e inghetata, in special cea pe baza de lapte. In rest, e bine sa-l intrebi pe chelner cum sunt preparati cartofii din garnitura (la cuptor sau la tigaie, in ulei) sau daca tipul de carne preferat e facut la gratar sau in tigaie. Dupa aceea, mingea e la tine”, adauga nutritionistul.

La nivel global, vara lui 2011 este una a poftelor exotice. Unul din patru britanici prefera mancarea indiana, o treime din americani aleg sa comande mancare mexicana atunci cand iau masa in oras, iar mancarea chinezeasca se afla in topul preferintelor a 23% dintre germani.

Si in Romania este preferata mancarea exotica, in mod special mancarea chinezeasca si mancarea din restaurantele mixte.

„Un meniu exotic sanatos trebuie sa contina cat mai multe legume, preferabil doar usor preparate, verdeturi, peste sau fructe de mare, carne slaba (preparata la gratar sau inabusita – nu prajita). Mancarurile exotice sunt, in general, pline de culori, care provin dintr-un univers de legume, verdeturi, ierburi aromatice si mirodenii care stimuleaza secretiile gastrice si ajuta digestia. Legumele colorate sunt bogate in antioxidanti, vitamine, minerale si fitonutrienti. (…) Foarte atente trebuie sa fie persoanele cu alergii alimentare, cand comanda un meniu exotic, sa se asigure ca preparatul pe care il comanda nu contine ingrediente cu efect alergogen”, mai spune Rodica Tenu.

Nutritionistii si bucatarii Unilever Food Solutions precizeaza ca un meniu comandat la restaurant este o alegere sanatoasa daca are: o sursa de vitamine si minerale (legume); o sursa de grasimi bune sau chiar grasimi esentiale Omega 3 si 6 (peste gras, ulei vegetal, margarina de calitate sau seminte oleaginoase); o sursa de proteine cu valoare biologica ridicata (peste, pui, vita, muschi de porc); proteine vegetale (mazare, linte, soia), carbohidrati cu eliberare lenta (orez, cartofi, paste, paine integrala). In loc de sucuri indulcite sunt recomandate apa, limonada sau ceaiul, iar daca se foloseste miere pentru a indulci ceaiul, trebuie stiut ca aceasta se adauga in ceai dupa ce acesta se raceste (de preferinta sub 40 de grade Celsius).

Facebook Comments


Admin

Adauga comentariu

Click aici pentru a comenta

PUBLICITATE

EVENIMENTE



PUBLICITATE